U Sarajevu održan skup podrške za Palestinu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Udruženje ”Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva”, Udruženje ”Palestinska zajednica u BiH”, ”Egipatska Unija u Bosni”, Udruženje ”AKOS”, te Udruženje ”Mladi muslimani” oštro osuđuju odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela.

Danas su se ispred Sebilja na Baščaršiji u Sarajevu okupili članovi iz navedenih udruženja, ali i građani Sarajeva te mirnim mitingom iskazali neslaganje s odlukom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i na taj način pruže podršku Palestini i odluci OIC-a.

Američki predsjednik Trump je 6. decembra donio odluku kojom Jerusalem priznaje kao glavni grad Izrael, te kojom je najavio premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Nakon ove odluke, uslijedila su negodovanja i protesti u brojnim državama.

Predstavnici članica Organizacije za islamsku saradnju (OIC) pozvali su cijeli svijet da prizna Istočni Jerusalem kao glavni grad države Palestine.

U deklaraciji nakon Samita islamskih zemalja održanog prije nekoliko dana u Istanbulu navedeno je kako su u slučaju pasivnosti VSUN-a (o Jerusalemu) spremni na raspravu pred Generalnom skupštinom UN-a.

Više vijesti