da block

U Siriji od početka rata ubijena 682 novinara, od čega osam stranih

da block

Prema podacima Sirijske mreže za ljudska prava (SNHR), u Siriji su od marta 2011. do maja 2018. godine ubijena ukupno 682 medijska radnika, od čega osam stranih, javlja Anadolija.

U izvještaju SNHR-a, objavljenom povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja, navodi se da su pripadnici režima Bashara al-Assada i strane terorističke grupe lojalne Iranu u pomenutom periodu usmrtili 538 medijskih radnika, od čega pet stranih.

U napadima ruskih snaga u istom periodu je poginulo 18 novinara, dok su pripadnici terorističke organizacije ISIS usmrtili 64 novinara, od čega tri strana, a teroristi YPG/PKK četiri.

U sukobima vojne opozicije i režima u pomenutom periodu smrtno je stradalo 25 medijskih radnika, dok je u napadima antirežimske grupe Tahrir al-Sham poginulo pet novinara.

U izvještaju SNHR-a se još navodi da je u napadima globalne koalicije protiv ISIL-a poginuo jedan novinar, a u napadima drugih grupa koje djeluju u Siriji 27 medijskih radnika.

Navodi se i kako je od ukupnog broja poginulih novinara njih 37 ubijeno tako što su bili izloženi mučenju i nasilju.

U istom periodu je pritvoreno 116 medijskih radnika, od čega 33 stranca.

Na kraju izvještaja se apeluje na zaštitu novinara kako bi bezbjedno mogli obavljati svoj posao, te se poziva na privođenje odgovornih za smrt medijskih radnika.