U Siriji se trenutno nalazi 2.000 državljana BiH

U Siriji, gdje mjesecima bjesni rat, sa sirijskim narodom sudbinu dijeli i 2.000 državljana BiH, koji tamo žive ili trenutno borave, rekao je ambasador BiH u Jordanu Darko Zelenika, čija ambasada pokriva i područje Sirije.
On je rekao da je najveći broj njih u bosansko-sirijskom braku.

Zelenika kaže da je Ambasada BiH u Jordanu do sada primala telefonske pozive državljana BiH koji žele napustiti Siriju, ili su im ljudi lično dolazili sa zahtjevom da im pomognu pri povratku u BiH, ali je dodao da takvih zahtjeva nema mnogo.

“Postupajući po zahtjevima državljana BiH koji se nalaze u Siriji, mi smo od septembra prošle godine izdali četiri pasoša BiH, a od početka ove godine i 15 putnih listova za odlazak naših državljana u BiH”, rekao je Zelenika za portal “Kliks”.

On kaže da je Ambasada izdala i 31 ulaznu vizu za BiH, uglavnom za djecu iz bosansko-sirijskih brakova koja nisu imala državljanstvo BiH i nisu bila upisana u matičnu knjigu rođenih u BiH.

U Ministarstvu spoljnih poslova BiH kažu da nemaju inFormacije o zahtjevima za veće evakuacije državljana BiH iz Sirije, te su još jednom upozorili državljane BiH da ne idu u Siriju.

(VisokoIN/Fena)