U sjedištu UN-a u Ženevi prikazan film Zane Marjanović “A Rose in Winter”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U okviru Sedmice mira 2018 – Izgradnja mira u turbulentnom svijetu, u sjedištu Ujedinjenih naroda u Ženevi, prošle sedmice je upriličeno prikazivanje filma „A Rose in Winter“ američkog reditelja Džošue Sinklera (Joshua Sinclaire). Glavnu ulogu u filmu tumači naša poznata glumica Zana Marjanović.

Radnja filma se zasniva na životu Edit Štajn (Edith Stein), njemačke Jevrejke, feministice, redovnice karmelićanke, mučenice i svetice čija priča nas potiče i uči kako se suočiti s današnjim i budućim izazovima.

Uvodne riječi su upućene od generalnog direktora UN-a u Ženevi Mihaela Milera (Michael Muller), a u publici su bili brojni ambasadori stalnih misija pri UN-u u Ženevi.

Film je služio kao uvod u diskusiju o temi: „Lekcije za budućnost i izgradnju mira: Kako historija može prosvijetliti sadašnji način suprotstavljanja modernim izazovima mira“, a govornici su bili Zana Marjanović i Štefan De Mistura (Staffan), specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Siriju.

De Mistura je poznat kao inovativan i kreativan diplomata koji se zalaže za poboljšanje života civila i izbjeglica. O njegovom talentu za improvizaciju se često priča. Jedna takva priča je vezana i za Sarajevo u vrijeme opsade. Uspio je iskoristiti krijumčare da prekine opsadu Sarajeva i dostavi hranu i deke, u tom trenutku, očajnom stanovništvu. Također je bio i vođa tima misije UNICEF-a koji je uspio prekinuti tromjesečnu opsadu Dubrovnika i evakuirati 4.570 ljudi.

– Problem fašizma, ksenofobije i rasizma je sve više promoviran i prisutan u zapadnom svijetu. Izgradnja zidova i postavljanja bodljikavih žica u ime odbrane “hrišćanske Evrope” i “bijelog nacionalizma” namijenjeni su da uplaše i otjeraju sve one koji ne pripadaju navedenim grupama. Mi iz Bosne i Hercegovine znamo da takve riječi i postupci nisu samo prijetnja. Njihov cilj je uništenje drugog i drugačijeg i ne smijemo dopustiti da to shvatimo kada bude prekasno, kao što je to bio slučaj u našoj zemlji – kazala je Zana u svom obraćanju.

Zanino obraćanje je podržano velikim aplauzom, a vodili su se razgovori i o njenoj mogućoj ulozi ambasadora dobre volje za mir.

Više vijesti