0.5 C
Visoko
17. Januara 2022.

U Skupštinu ZDK ulaze Mirela Mateša Bukva (SDA) i Meldina Ugarak (SBB), za Federalni parlament u igri Jasmina Zubić (SDP) i Mirza Ganić (SDA)

Ostalo je još 10% neobrađenih glasova za Skupštinu ZDK, a već imamo jasnu sliku o Visočanima ili da budemo precizniji Visočankama među 35 zastupnika. Mirela Mateša Bukva (2.838) i Meldina Ugarak (1.736) su realnost u novom sazivu Skupštine kako zbog broja glasova tako i zbog novog dodatka na izborni zakon o famoznih 20% cenzusa na ukupan broj osvojenih glasova stranke. Tako da su ove dvije Visočanke već sada možemo reći jedina dva visočka predstavnika na ovoj razini vlasti.

Podsjećamo, Visoko je prije četiri godine imalo sedam zastupnika, pa tako ove izbore generalno kada je u pitanju Skupština ZDK možemo smatrati neuspješnim.

Kada je u pitanju Federalni parlament Jasmina Zubić (SDP) sa osvojenih 2.033 glasova je realnost za svoj treći uzastopni mandat. Izborna jedinica šest kojoj pripadamo daje 4 mandata, SDP je trenutno na trećem mjestu po broju glasova (5.337). Mirza Ganić (SDA) iščekuje i objektivno se nada drugom mandatu na osnovu ukupno osvojenih glasova SDA gdje im je potrebno da četvrtoplasirana stranka po broju glasova, u ovom slučaju SBB ima manje od 1/3 glasova SDA.

Na osnovu obrađenih 146 biračkih mjesta od ukupnih 168 SDA ima 14.979, dok SBB na četvrtom mjestu ima trenutnih 4.785 glasova.

Unesite komentar