U sljedeća 72 sata past će mnogo snijega (VIDEO)

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Popularna Facebook stranica Severe Weather Europe objavila je zanimljivu animaciju koja predviđa bogate snježne oborine u Evropi u sljedeća 72 sata.

Meteorološki model ARPEGE tako predviđa da će u Evropi u sljedeća 72 sata pasti zaista velika količina snijega. Najgore će biti u zapadnim Alpama, sjevernim Apeninima i u sjevernim Dinaridima.

Znatne količine snijega past će i u BiH, pogledajte u animaciji i u kojim krajevima.

Some pretty impressive snowfall totals for the western Alps, northern Apennines and NW Dinarides over the next 72 hrs.

Some pretty impressive snowfall totals for the western Alps, northern Apennines and NW Dinarides over the next 72 hrs. Up to ~100 cm of snow in extreme western Alps (NW Italy). ARPEGE model guidance. Map: wxcharts.eu

Gepostet von Severe Weather Europe am Freitag, 23. Februar 2018

Na sjeverozapadu Italije, u zapadnim Alpama, očekuje se do metar novog snijega, a evo i kakvo nas vrijeme očekuje u BiH u narednim danima:

U subotu u Bosni uglavnom oblačno sa slabim snijegom. Više sunčanog vremena u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka u Bosni uglavnom između -1 i 3°C. U Hercegovini jutarnja temperatura zraka između 3 i 7°C, a najviša dnevna temperatura zraka na između 9 i 14°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje će padati snijeg. Na zapadu, jugu i jugoistoku Hercegovine prije podne kiša ili susnježica koji će od sredine dana sati preći u snijeg. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -7 i -3°C. Na jugu zemlje temperatura zraka prije podne između 1 i 4°C, a u drugoj polovini dana temperatura zraka u opadanju.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini oblačno sa snijegom. Prognozirana visina novog snijega je od 10 do 20 centimetara. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -9 i -4°C, na krajnjem jugu zemlje između -2 i 1°C.

U utorak u Bosni oblačno sa snijegom. U Hercegovini snijeg u jutarnjim satima. U drugoj polovini dana u Hercegovini djelomično smanjenje oblačnosti. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 10 centimetara. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -10 i -5°C, na krajnjem jugu zemlje između -4 i 2°C.

U srijedu u Bosni oblačno, u jutarnjim satima lokalno sa slabim snijegom. U Hercegovini sunčanije prije podne, a u drugoj polovini dana u Hercegovini naoblačenje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -15 i -10°C, na planinama i visoravnima i do -20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -8 i -4°C. Na jugu zemlje najniža jutarnja temperatura zraka između između -8 i -4°C, a najviša dnevna od 0 do 4°C.

Više vijesti