-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

U Španiji nakon pola godine ukinuli policijski sat i propusnice. Nastupilo slavlje na ulicama

Španija je u nedjelju ukinula vanredno stanje u zemlji koje je zbog pandemije koronavirusa bilo na snazi tokom posljednjih šest mjeseci, čime više nema policijskog sata.Od sada će isključivo svaka od 17 autonomnih pokrajina odlučivati o ograničenju kretanja stanovnika, ali više neće imati zakonski “kišobran” koji im je bez sudske odluke omogućavao ograničenje fundamentalnih prava građana, poput slobodnog boravka na ulici.

Od ponoći 47 miliona stanovnika smije slobodno putovati iz pokrajine u pokrajinu bez nošenja potvrde o razlogu putovanja. Dosad je, naime, bio dopušten izlazak iz pokrajina poput Madrida, Galicije ili Katalonije jedino uz potvrdu o odlasku na posao ili o hitnom slučaju.

Istek vanrednog stanja bio je od početka najavljen za 9. maj, a socijalistička vlada Pedra Sáncheza nije ga nastojala produžiti.

Noćni policijski sat su, međutim, zadržale regionalne vlasti Balearskih i Kanarskih otoka, Valencije i Navarre, ali tek se očekuje odluka suda o tim mjerama.

Sudovi će od sada imati posljednju riječ i kada je riječ o većem okupljanju ljudi. Katalonija je zbog visokog broja novooboljelih dobila odobrenje suda da zadrži maksimalni broj okupljanja na 6 osoba, u svim unutrašnjim i vanjskim prostorima.

Druge mjere, poput obvezatnog nošenja maski, ostaju na snazi u čitavoj Španiji. Kafići, restorani, pozorišta, muzeji i kina i dalje će imati skraćeno radno vrijeme, a vrijeme kada moraju zaključati vrata određivat će regionalne vlasti.Španija je u početku pandemije bila jedna od najpogođenijih zemalja u Evropi pa je bilo uvedeno izvanredno stanje tokom 100 dana, kada su stanovnici bili zatvoreni u stanovima. Kasnije je socijalistička vlada Pedra Sáncheza dobila odobrenje parlamenta za novo vanredno stanje koje je pokrajinama zakonski dopuštalo noćni policijski sat, ali preko dana je bio dopušten izlazak iz kuća te slobodno kretanje ulicama.

U posljednje dvije sedmice je dijagnosticiran koronavirus kod 200 osoba na 100.000 stanovnika dok je krajem januara bio vrhunac s 900 oboljelih. Gotovo 6 miliona stanovnika, odnosno 12,5 posto ukupne populacije, vakcinisalo se s obje doze vakcine protiv koronavirusa.

Čim je u subotu u ponoć prestalo vanredno stanje, a time i policijski sat, hiljade mladih su u gradovima poput Madrida, Barcelone i Bilbaa izašle na ulice te se zabavljali uz alkohol čitavu noć. Gradska policija u Madridu morala je rastjerati gomilu s glavnog madridskog trga Puerta del Sol. Dosad su smjeli biti na ulicama do 23 sata, i to maksimalno šest osoba zajedno, a u protivnom bi bili kažnjeni novčano.

Prošle sedmice je na regionalnim izborima u Madridu premoćno pobijedila konzervativna Narodna stranka uz predizbornu poruku “Sloboda”, čime je dosadašnja predsjednica Isabel Ayuso ostala na vlasti.

Od početka pandemije u Španiji se inficiralo 3,5 miliona stanovnika od kojih je umrlo njih 78.800.

Unesite komentar