U spasilačkoj akciji na Prenju spašena planinarka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Član HGSS Dubrovnik pozvao je danas stanicu HGSS Čitluk-Međugorje te ih je obavijestio kako se nalazi na planini Prenj zajedno sa kolegicom iz Hrvatske koju je ugrizao poskok na planinskoj stazi prema vrhu Lupoglav.

Iz HGSS-a Čitluk-Međugorje su pozvali HGSS Mostar i GSS Jablanica čiji članovi su u kratkom roku izašli na teren.

Nakon toga je poslat hitni zahtjev Federalnoj upravi civilne zaštite za angažovanje helikoptera Oružanih snaga koji je uspješno realizovan nakon intervencije direktora FUCZ Fahrudina Solaka.

U međuvremenu spasilački timovi GSSuBiH su locirali nastradalu planinarku, obavili pregled, imobilizaciju te su pristupili brzom transportu do improvizovanog heliodroma na platou napuštenog sela Grabovčići na obroncima planine Prenj.

Unesrećena planinarka je ubrzo predata u helikopter Oružanih snaga BiH uz pratnju doktorice GSSuBiH koja transportuje povrijeđenu u bolnicu Južni logor.

Pročelnici stanica HGSS Mostar Oliver Dujmović, HGSS Čitluk Žarko Pehar, GSS Jablanica Sabahudin Spahović su uspješno koordinirali ovu složenu spasilačku operaciju u kojoj je sudjelovalo više od 25 spasilaca i helikopter OSBiH koja je uspješno okončana.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.