U svijetu godišnje umire 70.000 djece od tuberkoloze

Oko 70.000 djece umre svake godine u svijetu od tuberkuloze, bolesti čiji se simptomi kod djece često ne uoče, saopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizracija (WHO) koja poziva na bolju obuku medicinskog osoblja u ranoj detekciji bolesti te na bolju koordinaciju organizacija koje se bave sprječavanjem i liječenjem te bolesti posebno u siromašnim zemljama.

Prema podacima WHO-a najmanje pola miliona male djece svake godine oboli od tuberkuloze, a djeca mlađa od tri godine te ona koja pate od teške pothranjenosti ili su oslabljenog imuniteta izložena su većem riziku razvoja tuberkuloze.

– Tuberkuloza se često ne dijagnosticira kod djece od rođenja do 15-e godine života, ističe svjetska organizacija koja objašnjava da djeca zbog siromaštva nemaju pristupa sistemu zdravstvene zaštite, a oni koji pružaju medicinske usluge nisu obučeni da prepoznaju simptome i znakove bolesti u toj dobnoj grupi.

Iako je od 90-ih godina postignut napredak i ukupna se smrtnost od tuberkuloze smanjila 40 posto, tuberkuloza kod djece ostaje prikrivena epidemija u mnogim zemljama, upozorava WHO, prenosi Hina.

Stručnjaci upozoravaju da bi preventivna terapija za djecu dnevno koštala manje od tri centa, a 50 centi bi koštalo liječenje djece od bolesti te ističu da su od opasnosti zaraze posebno ugrožena djeca koja žive u domaćinstvima s odraslim osobama oboljelim od tuberkuloze.

(VisokoIN)