U Tuzli identificirano šest žrtava bošnjačke nacionalnosti iz proteklog rata

U Podrinje identifikacionom projektu (PIP) u Tuzli danas je identificirano šest žrtava iz proteklog rata. Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1995. godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su posmrtni ostaci žrtava ekshumirani u ranijem periodu iz sekundarnih masovnih grobnica Zeleni Jadar na području Srebrenice i sekundarne masovne grobnice Kamenica na području Zvornika, a posmrtni ostaci jedne žrtve pronađeni su na površini terena na lokalitetu Krajinovići na području Bratunca.

Među danas identificiranima su dva brata Mevlid i Sejdalija Salkić. Mevlid je bio maloljetan kada je ubijen, imao je 17 godina. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Zeleni Jadar, a posmrtni ostaci njegovog brata Sejdalije, koji je imao 23 godine, pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Kamenica.

Najstarija žrtva koja je danas identificirana je Mustafa Hadžović, ubijen u 78. godini. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Kamenica, na području Zvornika.

Identificirani posmrtni ostaci uglavnom su nekompletni, jer su pronađeni u sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama i na površini terena.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su i zvanično njihov identitet potvrdili članovi obitelji.

Identificirane su sljedeće osobe:

1. Mevlid (Mehmed) Salkić, rođen 1978. u mjestu Osatica, općina Srebrenica;

2. Sejdalija (Mehmed) Salkić, rođen 1972. u mjestu Osatica, općina Srebrenica;

3. Mustafa (Hajro) Hadžović, rođen 1918. u mjestu Babuljice, općina Srebrenica;

4. Abdulah (Avdo) Omerović, rođen 1946. u mjestu Kamenica, općina Zvornik;

5. Enez (Salko) Ahmetović, rođen 1943. u mjestu Glogova, općina Bratunac;

6. Mujo (Mehan) Smajlović, rođen 1947. godine u mjestu Prohići, općina Srebrenica.