U Tuzli sukob radnika i policije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Najavljeni mirni protesti radnika Tvornice transportnih uređaja Tuzla počeli su sukobom policije ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Tvornica transportnih uređaja Tuzla je sljedeća na spisku za stečajni postupak na području Tuzlanskog kantona. Radnici su dugo vremena radili za mizerne lične dohotke i bez uplate doprinosa, te se sada oštro suprostavljaju ovakvoj odluci Vlade.

A obaveze i potraživanja radnika iznose oko 100 miliona maraka, te radnici ne žele tek tako odustati od svojih prava. Pojedini radnici i dalje ukazuju na kriminalne radnje i pranje novca preko privatnog žiro računa u sklopu ovog preduzeća. Radnici su danas uzvikivali podršku Alenu Gadži, ministru unutrašnjih poslova, kojeg premijer Gutić želi smijeniti.

Na radnicima TTU-a vidljivo je da su izgubili strpljenje i da su spremni na radikalne poteze. Za danas su najavili podizanje šatorskog naselja ispred zgrade Kantonalne vlade sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Videći da izlaza iz beznađa nema, radnici se spremaju i na kolektivnu tužbu u Strazburu s ciljem naplate svojih potraživanja.

Radnicima ove tvornice radni staž godinama nije uvezan, nije im isplaćeno nekoliko plata, te je obustavljen i proizvodni pogon. Kategorično tvrde da ne žele u stečajnu masu.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić obratio se okupljenim radnicima Tvornice transportnih uređaja.

U svom obraćanju radnicima premijer Gutić je rekao da je Vlada učinila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne Tvornici transportnih uređaja.

“Ispunili smo ono što je Sindikat TTU-a od nas tražio prije nekih mjesec dana. Nažalost Uprava Društva nije uradila ono što se od nje očekivalo. Propustili su rokove da izvrše reprograme dugovanja i time stvore preduslove da uđu u finansijsku konsolidaciju koja podrazumijeva i otvaranje zaštićenog računa za poslovanje firme. Ono što nam sada jedino preostaje jeste pokretanje stečaja u Tvornici transportnih uređaja”, kazao je Gutić.

Dodao je da će se u tom postupku otvoriit novi račun za poslovanje te da je to jedini način da se iznađe strateški partner koji će pokrenuti proizvodnju.

“Već imamo zainteresiranih stranih i domaćih strateških partnera koji su spremni da nakon stečaja uđu u TTU. Naime, niko ne želi da ulazi u firmu i preuzima obaveze za koje nije sigran kolike su, dok kopovinom u stečaju tačno se zna šta i za koju cijenu se kupuje”, naveo je Gutić.

Od 2003. godine Vlada je Tvornici transportnih uređaja Tuzla za ekonomsku samoodrživost i penzionisanje radnika dala oko 3,5 miliona KM, od čega je samo u protekle dvije godine odobrila oko 680.000 KM. U razgovoru sa radnicima premijer je istakao da na ovakvim skupovima nema mjesta političkim porukama koje su se mogle čuti prije njihovog sastanka.

“Nijedan, pa ni sindikat TTU-a, ne bi trebao da se bavi pitanjima kao što je rekonstrukcija Vlade. To je stvar Skupštine Kantona i prava i ovlasti koje ima premijer”, rekao je Gutić, ističući da političke poruke i instrukcije samo mogu dodatno usložniti situaciju, a nikako doprinijeti njenom razrješenju, saopćeno je iz Vlade TK-a.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.