U Visokom obilježen Međunarodni dan borbe protiv mina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Centralna manifestacija povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina, danas 04.04.2014. godine održana je na lokalitetu Vrela (MZ Čekrekčije) – općina Visoko pod motom: «Korak više za sigurno okruženje, za razvoj i prosperitet BiH na putu ka Evropskoj uniji».

Organizatori ove manifestacije su Centar za uklanjanje mina u BiH, Delegacija Evropske unije u BiH, Oružane snage BiH i Općina Visoko.

Na skupu prisutnima su se obratili: gdin. Dušan Gavran (Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH), gđa. Natalia Deniskova (Šefica za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH), gdin. Igor Gvozdenović (Predstavnik nevladinih organizacija koje implementiraju projekte deminiranja) i Načelnica Općine Visoko, gđa. Amra Babić.

Manifestaciji su prisustvovali zvaničnici entitetskog nivoa, dužnosnici međunarodne zajednice, predstavnici donatora, međunarodnih i nevladinih organizacija.

Gosti na manifestaciji bili su u prilici prisustvovati pokaznoj vježbi koju su izveli pripadnici Deminerskog bataljona OSBiH, demonstrirajući vrhunsku sposobnost i opremljenost u manuelnom čišćenju područja koje je kontaminirano minama.

U općini Visoko u protekloj godini je uz potporu EU realiziran jedan od projekata protuminskih akcija, pri čemu je na užem području grada u 2013. godini deminirano više od 200.000 metara kvadratnih površine i time omogućeno da se to zemljište koristi u privredne svrhe, osiguravajući bolje uvjete za život, rad i kretanje stanovništva.TOP VIJESTI

Više vijesti