U Visokom održan okrugli sto na temu “Prevencija vršnjačkog nasilja”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Danas je u Visokom, u sali Općine Visoko, u organizaciji Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, održan okrugli sto u formi otvorenog dijaloga na temu “Prevencija vršnjačkog nasilja”.

Na okruglom stolu su bili prisutni predstavnici Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, članovi Komisije za mlade i Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici Centra za socijalni rad Visoko, direktori i pedagozi škola na području općine Visoko, kao i predstavnici američke nevladine organizacije ” PH International”.

Ispred domaćina, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, na ovom okruglom stolu učestvovali su ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Arsenić Nikola i policijski komesar Šut Semir.

Naznačene aktivnosti su realizovane sa ciljem da se kroz jedan multidisciplinaran pristup razgovara o ovom značajnom pitanju, te pokušaju iznaći određena rješenja, koja bi unaprijedila rad i postupanje svih subjekata, koji u okviru utvrđenih nadležnosti, rade i postupaju sa djecom i mladim.

Nakon uvodnih izlaganja i obraćanja ministra Arsenića i policijskog komesara Šuta, policijski službenici, koji rade na ovoj problematici, su kroz jednu prezentaciju, izložili i predstavili podatke o zastupljenosti vršnjačkog nasilja, pojavnim oblicima, zakonskim procedurama i samoj prevenciji.

Kako je istakao komesar Šut, ovdje je bitno napomenuti da je u protekloj godini evidentno smanjenje stope maloljetničke delinkvencije za 42,7%. Naznačeno smanjenje je, kako je pojasnio, dobrim djelom rezultat preventivnih aktivnosti policije usmjerenih prema maloljetničkoj populaciji, kao i kampanje koju je sprovodila Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u svim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, sa ciljem prevencije vršnjačkog nasilja.

Nakon obraćanja i prezentiranja aktuelnih pokazatelja i podataka, otvorena je diskusija u kojoj su aktivno učestvovali svi prisutni, kojom prilikom su prisutni zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, direktori i pedagozi škola, predstavnici udruženja i svih navedenih institucija i subjekata, u okviru svojih izlaganja, ukazali na određene probleme i poteškoće, te predložili određena rješenja i konkretne načine postupanja, kako bi se prevazišli postojeći problemi i kako bi se svi zajedno efektnije i bolje borili protiv ove negativne pojave, što bi u konačnici doprinjelo uspješnijem preveniranju slučajeva vršnjačkog nasilja.

 

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.