U Visokom sedam novih slučajeva koronavirusa

Još sedam stanovnika Visokog oboljelo je od koronavirusa proteklog vikenda, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Prema njihovim najnovijim podacima, broj registrovanih slučajeva koronavirusa na prostoru Visokog od izbijanja pandemije se tako povećao na 671.

Također, u ovom trenutku 82 osobe se nalaze pod zdravstvenim nadzorom u Visokom.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su, u protekla 24 sata, 983 uzorka, od čega su 362 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Dosad je testirano ukupno 263.147 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 51.320 osoba.

– Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 31.615 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 823 pacijenta. Trenutno je aktivno 18.314 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je, u posljednja 24 sata, 37 novih smrtnih ishoda – navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.391.

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, prema podacima prikupljenim do 9.30 časova u laboratorijama u RS izvršеnо је tеstirаnjе 407 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi kоrоnаvirus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 181 оsоbe u ovom entitetu Bosne i Hercegovine.

U pitanju je 44,47 posto pozitivnih osoba u odnosu na broj testiranih.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеnо је 26 smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg kоrоnаvirusа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS је 1.027, u UKC RS 439, od čega su 53 pacijenta na respiratoru.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da od sutra na području RS počinje vakcinacija protiv gripa.

Prema njegovim riječima, od sutra počinje vakcinacija za one koji imaju pravo na besplatnu vakcinu, kako i one koji na to nemaju pravo, a žele da se vakcinišu.

“Pozivamo građane da posebnu pažnju obrate na poštivanje mjera pri dolasku i same vakcinacije”, rekao je Zeljković navodeći da očekuju gužve, ali da je bitno da se ispoštuju mjere zbog čega mole građane za strpljenje i razumijevanje.

Vakcina koju je nabavio Institut je četverovalentna, a nabavljeno je 20.000 doza za rizične kategorije i 5.000 doza za komercijalnu vakcinaciju pri čemu će doza za građane koštati 26 KM.

Jela Aćimović, epidemiologinja, pojasnila je da je danas započela distribucija vakcina prema domovima zdravlja. Otvorena je i besplatna telefonska linija za informacije i zakazivanje termina.

Neće se moći vakcinisati oni koji imaju temperaturu i akutne simptome bolesti.

Zeljković je trenutnu epidemiološku situaciju, kada je u pitanju koronavirus ocijenio kao nepovoljnu, apelujući na građane da i dalje poštuju mjere.

Odgovarajući na pitanja novinara, predstavnici Instituta rekli su da kada je u pitanju koronavirus muškarci češće umiru, odnosno da je oko 65 posto umrlih od posljedica koronavirusa u RS muškarci.

Navodi da je takav trend primjetan i u svijetu, a da o razlozima za to postoje razne teorije od kojih ni jedna nije definitivno potvrđena.

Kada su u pitanju opštine u RS, u nekima je došlo do smirivanje situacije, u drugima se pogoršala situacija, a trenutno je prema podacima Instituta najgore u Trebinje koje je kasnije ušlo u epidemiju. To je trenutno jedini grad u RS koji ima preko 1.500 novih slučajeva na populaciji od 100.000 osoba u 14 dana.

Danas su u Brčko distriktu BiH registrovana četiri nova slučaja zaraze virusom korona. Preminule su tri osobe, a šest se oporavilo.