Ubica i žrtva strpani su u isti koš – na istu majicu

Burne reakcije javnosti zbog sakupljanja potpisa za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, koji je osuđen za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, podstakle su inicijatora peticije, Dragana Vasiljkovića, koji je osuđen za ratne zločine u Hrvatskoj, da organizuje konferenciju za novinare, gdje je sve koji izvještavaju negativno o ovom događaju nazvao autošovinistima i izdajnicima, a peticija je, kako kaže, pokrenuta da bi se otkrila prava istina o ubistvu Zorana Đinđića.

18,5 godina poslije ubistva Zorana Đinđića, ubica i žrtva strpani su u isti koš, odnosno na istu majicu.

“Moja inicijativa nije da se oslobodi Đinđiđev ubica. Premijer je bio moj prijatelj. Inicijativa Fondacije Kapetan Dragan je da se zaustavi autošovinizam u Srbiji i da se Zvezdan, čovjek, srpski heroj, nakon dvije decenije u Alkatrazu, uzme u razmatranje za pomilovanje kako bi na slobodi mogao da dokazuje svoju nevinost i da nam pomogne da saznamo pravu istinu o atentatu na premijera”, kazao je Vasiljković.

Advokat Dragoljub Đorđević ističe kako Vasiljković i njegov fond ne traže pomilovanje za ubicu Zorana Đinđića.

Jeste ili nije ubica?

“Nisam ja nazvao Zvezdana ubicom. A sa druge strane, kao profesionalac, dok se drugačije ne utvrdi, tu presudu, ma od koga da je donijeta, moram da priznam”, dodaje Đorđević.

Priznajemo ili ne priznajemo presudu?

“Ne mogu da prihvatam. Nije u pitanju sistem nego suđenje. Ne mogu da prihvatim kad ne vidim jasan motiv zašto bi to Zvezdan uradio”, ističe Vasiljković.

Današnja Srbija ogrezla u korupciji, nacionalizmu i kriminalu, u kom su ljudi poput Zvezdana heroji valjda nije dovoljan motiv. Stoga ovakve akcije nisu iznenađenje. Iznenađenje je što ih nije bilo ranije, kaže Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme: “Atentat na Đinđića sam doživjela kao povampirenje ideologije Slobodana Miloševića. Milošević umire u zatvoru neosuđen i mi nikada do kraja ne dobijamo zvaničnu potvrdu ko i šta je bio Slobodan Milošević, pa samim tim i sve one kriminalne mreže koje je pleo oko sebe ostaju da levitiraju u vazduhu, da li su zločinci, heroji i tek sa presudom za ubistvo Đinđića mi dobijamo crno na bijelo pravosnažnu presudu“.

Unesite komentar