Ubijeni trogodišnji Denis bit će ukopan u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pogrebna firma Posljednji ispraćaj iz Pule i njen vlasnik Mauro Nadišić, nakon nekoliko dana birokratsko-pravnih zavrzlama s tijelom prošle sedmice u Puli ubijenog trogodišnjeg dječaka Denisa Pašića, krenuo je u srijedu prijepodne put Velike Kladuše gdje ću u krugu porodice i prijatelja s očeve strane u četvrtak pokopati.

– Tijelo dječaka sam preuzeo i sada s kompletnom dokumentacijom idemo na konzulat Bosne i Hercegovine u Zagrebu. Temeljem sve dokumentacije konzulat će nam izdati sprovodnicu za BiH. U principu to proceduralna stvar koja se brzo rješava, unutar sat-dva. Dokumentacija je kompletno ispravna i mislim da ćemo već u popodnevnim satima biti u Velikoj Kladuši – kazao nam je Nadišić.

Dodaje kako se zbog ovog slučaja u javnosti stekao dojam da je birokracija troma i totalno zakazala, međutim, zbog objektivnosti i javne percepcije on kao vlasnik pogrebnog poduzeća naglašava da je Sanitarna inspekcija Pula sve radila i odradila po slovu zakona.

– Zakon je taj koji propisuje da su roditelji ti, ako su živi, daju potpis i saglasnost za izdavanje sprovodnice. Ovdje je slučaj specifičan s obzirom da su i mama i tata pokojnog dječaka u zatvoru, nadležna služba se držala propisa. Međutim, mora se predvidjeti i ovakva rijetka situacija kada do nje dođe da onda neko iznad tih službi iznađe neko rješenje da se slučaj riješi čim prije i izbjegne agonija i dodatno traumatiziranje porodice u iščekivanju tijela za pogreb. U ovom slučaju je neko iz vrha trebao reagirati da porodica ne ostane prepuštena sama sebi – govori Nadišić.

Sve je riješeno tako što su uspjeli dobiti potpis oca u bihaćkom zatvoru koji je ovjeren kod javnog bilježnika. Nakon tog dokumenta u Puli su uspjeli dobiti sve potrebne papire i sanitarnu sprovodnicu.

– Ovo je presedan u mojoj praksi i na ovom primjeru oni koji donose propise moraju predvidjeti što činiti i u ovakvim situacijama. Unatoč svemu ovom prilikom moram se zahvaliti Zaposlenicima Sanitarne inspekcije Pula i ravnateljici Opće bolnice Pule koji su se na sve načine trudili da čim prije slučaj s ishodovanjem sprovodne dokumentacije razriješi do kraja – kaže Mauro Nadišić koji je s tijelom ubijenog dječaka na putu za Veliku Kladušu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.