Ubistvo dva sarajevska policajca proglašeno terorističkim aktom, pretresi na šest lokacija

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Rusmir Baljić danas je na vanrednoj sjednici ovog vijeća izjavio da su vijećnici jučerašnje ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića okarakterisali kao teroristički akt.

On je kazao da su slični događaji u BiH i u regionu nazvali terorističkim atkom, čime su se sada rukovodili i vijećnici OV Novi Grad.

“Smatramo da je ovo nešto što čini jako zabrinutim sve građane KS. Konačnu riječ o tome će dati Tužilaštvo a dok se ne oglasi mi to zovemo terorističkim aktom. Ovo je svirepo ubistvo policajaca dok su vršili svoju dužnost štiteći nas i našu imovinu. Nadam se da će se uskoro otkriti počinitelji ovih djela i da će kažnjeni”, kazao je Baljić.

On je ustvrdio da sarajevskim policajci rade u lošim uslovima, te da nisu prepoznati kao heroji ili uzori ostalim građanima.

Komesar policije KS Mevludin Halilović obraćajući se vijećnicima rekao je da je
trenutna sigurnosna situacija u KS narušena.

“Do jučerašnjeg dana nismo imali adekvatnu saradnju sa ostalim policijskim agencijama. Jučer smo naišli na saradnju sa MUP-om RS, a isto tako i sa FUP-om, SIPA-om i Graničnom policijom. Ovaj problem ukoliko ne bude saradnje neće biti riješen. On ne može biti riješen parcijalno na ovakav način”, kazao je Halilović.

Naglasio je da je došlo do povećanja broja napada na policijske službenike u KS, a posebno napada uz upotrebu vatnog oružja. Tako je 2016. bilo tri takva napada, jednako kao i u 2017., dok je 2018., zaključno s jučerašnjim napadom bilo četiri.

U ponedjeljak u FBiH Dan žalosti zbog ubistva policajaca

“Pretposljednji slučaj se također desio na području Općine Novi Grad gdje je jedna patrola također napadnuta vatrenim oružjem. Osobe su se uputile na području RS, tamo je pronađeno vozilo, ali nije bilo drugih rezutlata. Tužilaštvo KS nakon jučerašnjeg događaja formiralo je tužilački tim, uključene su sve policijske agencije, obradili smo više osoba. U toku su pretresi na području Pala i Istočnog Sarajevao na šest lokacija. Angažovani su pripadnici MUP-a RS i SIPA-e, a MUP KS je pripravnsot podigao na najviši nivo. Nastojimo doći do podataka o osobama i izvršiocima”, rekao je Halilović.

On je ponovio kako je ovaj napad na policajce bio gnusan, posebno zbog činjenice da je na njih otvorena vatra s oružjem velike vatrene moći u momentu dok su se nalazili u vozilu.

Govoreći o teškim krađama vozila, on je rekao da je to od 2010. okarakterisano kao organizovani kriminal, a postupci se trenutno vode pred Sudom BiH.

Nusret Selimović, načelnik PU Novi Grad rekao je da policajci neće dozvoliti da ih ovaj događaj poljulja i da sigurnosu situaciju prepuste na milost i nemilost kriminogenim osobama, kojih u kS, kako kaže, ima poprilično.

Više vijesti