Udvostručen broj letova na Sarajevskom aerodromu, očekuje se rekordna turistička sezona

Od danas, 19. juna, počinju velike gužve na Sarajevskom aerodromu na koji će tokom naredna tri mjeseca slijetati skoro duplo više aviona, osobito s putnicima iz arapskih država.

Nezabilježene gužve na sarajevskim ulicama, restoranima i trgovinama, koje ne jenjavaju od početka juna ove godine, dodatno će se povećati u narednim danima kada se očekuje snažan priliv turista, osobito iz araspkih država u kojima upravo počinju paklene ljetne vrućine.

Turska aviokompanija AtlasGlobal od danas počinje letove na relaciji Istanbul-Sarajevo, kao novi avioprijevoznik iz Turske koji će se nadmetati s Turkisch Airlinesom i Pegasusom.

Iza AtlasGlobala stoji stoji snažna turistička agencija pa se računa da bi mogla ozbiljno uzdrmati duopol Turkisch Airlinesa i Pegasusa.

Sezonske letove najavila je podružnica egipatskog avioprijevoznika iz Saudijske Arabije Nesma Airlines koja s letovima starta 24. juna u partnerstvu sa investicionim društvom Al Shiddi Group u čijem je vlasništvu sarajevski hotel Bristol, Sarajevo City Center i rezidencijalno naselje Poljine Hills u Sarajevu.

Turističke posjete treba očekivati i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta, dok bi trenutna kriza sa Katarom mogla imati uticaja na planirane dolaske gostiju iz ove zemlje.

Avioprijevoznik Flydubai namjerava udvostručiti svoje polaske na letovima iz Dubaija za Sarajevo od 23. juna, dok će Air Arabia jednom dnevno letjeti od Sharjaha do Sarajeva počevši od 22. juna.

Predviđa se da će Sarajevski aerodrom zabilježiti 120.000 putnika u julu, 125.000 putnika u augustu i 100.000 putnika u septembru.

Međunarodni aerodrom Sarajevo prošle godine zabilježio je dva rekorda: 5. decembra stigao je do brojke od 800.000 putnika u jednoj godini, a u avgustu je zabilježen rekordan broj putnik (118.350) u jednom mjesceu.

Oba rekorda biće nadmašena: prvi put od izgradnje Aredroma, broj putika u jednoj godini premašit će milion a mjesečni rekord putnika popet će se sa 118 hiljada na blizu 130 hiljada.