UG ORI “Budi mi prijatelj”: Pomažemo mališanima podjelom besplatnog školskog pribora

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” Visoko izvršilo je 1. septembra 2018. godine podjelu školskog pribora za školarce koji su u stanju socijalne potrebe, a koji će u narednoj školskoj godini pohađati OŠ “Kulin Ban”, “Safvet-beg Bašagić” i “Mula Mustafa Bašeskija”.

Ranije, u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, kojeg finansiraju Vlade Švicarske i Švedske a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a zatim i kroz projekt “Više pažnje, bolje ocjene”, koji je UG ORI “Budi mi prijatelj” implementiralo u MZ Gračanica, mališanima su priređeni i različite radionice. Također, u radionicama su učestvovali i brojni roditelji, kako bi im bio olakšan pristup sistemu obrazovanja.

Kroz istoimeni projekat naši mališani su imali priliku da dobiju školski pribor i da krenu u novu školsku godinu sa malim olakšicama njima i njihovim roditeljima.

Danas, 2. 9. 2018. godine bit će izvršena podjela školskog pribora u MZ Gračanica, za djecu iz OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, s početkom u 12 sati, te će ovo biti i završna aktivnost ovog projekta.

“Kao i svake godine, tako smo i ove uspjeli obezbijediti sredstva kako bismo kupili pribor za naše školarce, djecu koja su članovi našeg udruženja. I ove godine smo uspjeli, za 160 školaraca, obezbijediti neophodni školski pribor. Svake, pa tako i ove godine, UG ORI “Budi mi prijatelj” kao glavni cilj pred sebe postavlja brigu o cjelokupnoj porodici, uključujući i glavne faktore, odnosno roditelje. Nažalost mnogi roditelji svojim mališanima neće moći priuštiti ni najosnovnije potrebe tokom školovanja, zbog čega UG ORI “Budi mi prijatelj”, daje veliki značaj obrazovanju, posebno onom osnovnom koje je i zakonska obaveza roditelja.

Nažalost, veliki broj romske djece je napustilo školu ili nikada nisu pohađali osnovno obrazovanje. Glavni razlog za to jeste teška socio-ekonomska situacija, roditelji koji su nezaposleni i nemaju zadovoljavajući izvor finansiranja, odnosno koji se snalaze tek toliko da mogu obezbijediti prehranu tokom jednog dana. Mnogi od takvih roditelja ističu da bi im bilo od velike pomoći kada bi neko pomogao u nabavci školskog pribora i odjeće, što bi olakšalo i školovanje djece”, istaknula je predsjednica UG ORI “Budi mi prijatelj” Murisa Halilović.

Ovom prilikom upućena je i zahvalnica donatorima i partnerima koji su i do sada podržavali ovakve i slične aktivnosti, a riječ je o: Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH), World Vision BiH, CARE International, Global Aktivne, te Udruženje za promociju obrazovanja Otaharin.

Više vijesti