Ugašen prvi predajnik, bez TV signala veći dio Istočne Bosne!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Posljedice neprelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitovanje su jasne – stanovništvo koje prati TV program isključivo putem zemaljske mreže predajnika sigurno će osjetiti sve negativne efekte ovakvih dešavanja i ostati bez prijema određenih TV kanala – kazala je Feni glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Amela Odobašić.

Također je dodala da je na legitimni zahtjev administracije Republike Srbije, a u skladu s Međunarodnim sporazumom, Regulatorna agencija za komunikacije zaprimila zahtjev za gašenjem TV predajnika na lokaciji Veliki Žep s kojeg emituje BHT.

– Slijedom ovog zahtjeva, a u skladu sa zakonskim nadležnostima, Agencija je uputila nalog za gašenje tog predajnika – kazala je.

Naglasila je da su obaviješteni od generalnog direktora BHT-a, da je sporni predajnik ugašen sinoć, čime je dijelom, s TV ekrana nestao signal BHT na širem području istočne Bosne, uključujući sljedeće općine Srebrenica, Šekovići, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad, Bijeljina i Rudo.

Kaže da je danas održan i sastanak s predstavnicima BHT-a na kojem su dogovorene interventne mjere za što skorije vraćanje signala na navedena područja.

– Očekujemo da će nas BHT u najskorije vrijeme obavijestiti o konačnom ishodu, kako bi građani u ovim područjima ponovo imali signal BHT-a – poručila je.

Odobašić je kazala da je na ovakve moguće posljedice Agencija upozoravala putem direktnih sastanaka s nosiocima dozvola i predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti.

– Očekujemo da ćemo primiti slične zahtjeve za gašenje, što će, nadamo se, podstaći državu da pristupi realizaciji procesa digitalizacije u što skorije vrijeme – zaključila je Odobašić.

Istakla je da su TV stanice mogle biti spremne za prelazak na digitalno emitovanje do međunarodno postavljenog roka, odnosno danas, da se počelo s pripremama na vrijeme.

– Nažalost, BiH je jedina zemlja u Evropi koja nije ni počela da realizuje proces digitalizacije – kazala je.

Dodala je da nije izvjesno do kada će građani imati i sliku i ton na svojim TV prijemnicima, imajući u vidu da će već sutra nastupiti postepeno gašenje TV predajnika kako budu pristizali zahtjevi susjednih administracija.

– Što budemo više vremena trebali za prelazak na digitalno emitovanje, to će veći broj predajnika biti ugašen – poručila je.

Odobašić kaže da Međunarodni sporazum o budućem načinu korištenja frekvencija za TV emitovanje podrazumijeva značajne promjene u dosadašnjem načinu emitovanja TV signala u tehničkom smislu.

Istakla je da veoma mali broj predajnika u BiH zadovoljava odredbe Sporazuma što znači da će ili biti ugašeni ili će morati da se tehnički prilagode.

– Kada je u pitanju procjena koliko stanovnika naše države neće biti u mogućnosti pratiti bilo kakav TV program, moguće je govoriti samo o vrlo grubim procjenama jer konačan scenarij nije moguće do kraja formirati, jer je potrebno uzeti u obzir geografsku konfiguraciju zemljišta, dinamiku prelaska na digitalno emitovanje susjednih zemalja – objasnila je.

Međutim, dodaje Odobašić, gotovo je sigurno da će svi gledaoci koji prate TV program isključivo putem zemaljske mreže biti u mogućnosti pratiti manji broj TV kanala ili primati lošiji signal.

– Imajući u vidu da je za početak procesa prelaska na digitalno zemaljsko emitovanje potreban isključivo politički konsenzus, dok se to ne desi, građani neće biti u mogućnosti da uživaju u prednostima koje im pruža digitalizacija, što se tradicionalnim tehnologijama nije moglo osigurati – kazala je.

Odobašić je dodala da bi većina stanovnika vjerovatno prvi put imala priliku uživati u višekanalnom pristupu nešto što je do sada bila „privilegija“ kablovskih pretplatnika.

– U suprotnom, građani će koji prate TV programe putem analognog signala, a to je oko 50 posto domaćinstava u BiH, najvjerovatnije se suočavati sa smetnjama u prijenosu programskog sadržaja ili totalnim prestankom, a uslijed zahtjeva susjednih administracija za isključenje pojedinih predajničkih lokacija, zbog smetnji – objasnila je.

Da je BiH počela s procesom digitalizacije, naglasila je, Agencija bi mogla da pregovara i dogovara sa susjednim administracijama korake u otklanjanju smetnji i na taj način bi zaštitila TV stanice, te osigurala da građani mogu da prate programe TV stanica.

– Ovako, Agencija ne može zaštititi ni TV stanice ni pravo građana na pristup programima, što predstavlja ozbiljan problem – naglasila je Odobašić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.