-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Ugostitelji i turistički radnici zadovoljni: Neum pun gostiju

Bh. primorje i dalje je puno gostiju. Ljetna sezona je uspjela. Ugostitelji i turistički radnici zadovoljni, ali ujedno i strahuju od novih mjera restrikcija koje su već najavljene.

Svi smještajni kapaciteti u Neumu su popunjeni, kažu turistički i ugostiteljski radnici. Najveći je broj domaćih gostiju, onih iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih evropskih zemalja.

Gosti, kako domaći i strani, zadovoljni:

„Dolazim iz Cazina. U Neumu je divno. Ima mnogo ljudi i baš mi se sviđa!“

„Naše je more! Bosanskohercegovačko. Dobro je!“

„U Neumu nam je zaista lijepo. Prekrasno mjesto. Uživamo.“

Ipak, vrijeme godišnjih odmora uskoro završava, a Neum ne živi samo od ljetnog turizma. Tu je i onaj kongresni dio, van ljetne sezone, koji bi, ukoliko se ostvare najave o uvođenju ponovnih mjera zabrana, pa i zatvaranja, mogao potpuno izostati.

“Dosadašnje najave za deveti i deseti mjesec, kad je riječ o hotelima, bile su dobre. Radi se uglavnom o ino gostima. Njemačko i austrijsko tržište, i uistinu će zavisi od epidemiološke situacije. Mi smo bojažljivi šta će se dešavati, jer nam najnovija dešavanja ne idu u prilog”, kaže Luka Prkačin, direktor hotela „Sunce“ u Neumu.

I tu bi viši nivoi vlasti i država trebali priskočiti u pomoć, kažu hotelijeri, ali i lokalna vlast. Izgradnja saobraćajnica do Neuma i prateće infrastrukture je prioritet.

“Činjenica jeste da imamo pri završetku izgradnju ceste Stolac-Neum, koju smo čekali 40 godina! Nadam se da ostale infrastrukturne projekte nećemo čekati toliko i da će se Neum razvijati”, poručuje Dragan Jurković, načelnik Općine Neum (HDZBiH).

Sljedeće sedmice Neum će obilježiti Dan općine. Bit će tu, prema najavama, brojni politički zvaničnici. Prilika je to da osim lijepih riječi povuku i konkretne poteze koji bi vodili unapređenju života u Neumu, jedinoj bh. općini na moru.

Unesite komentar