Ugroženi podaci 2,2 milijarde korisnika Facebooka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Izvršni direktor i suosnivač kompanije Facebook Mark Zuckerberg u četvrtak je otkrio da bi čak 2,2 milijarde korisnika moglo računati na to da su njihovi podaci ugroženi.

Uzrok za to jest ranjivost funkcije za pretragu, koja svakome omogućuje da pronađe nekog od korisnika posredstvom njihove e-mail adrese ili broja telefona, prenosi Tanjug.

Korisnici prethodno trebaju odabrati opciju koja dozvoljava da se njihovo ime pojavi u pretrazi, ali je problem u tome što je u sigurnosnim podešavanjima ta opcija automatski odabrana.

Na razmjere problema ukazao je tehnički direktor Facebooka Mike Schroepfer.

“Zlonamjerne osobe koristile su ove ranjivosti s ciljem krađe ličnih podataka korisnika. Kriminalci su do ličnih podataka dolazili zloupotrebom brojeva telefona i e-mail adresa koje bi prethodno pronašli pomoću pretrage. S obzirom na razmjere i sofisticiranost aktivnosti koje smo dosad vidjeli, imamo razloga vjerovati da su ugroženi podaci većine korisnika naše društvene mreže”, rekao je on.

Nezaštićeni podaci

Zuckerberg je u četvrtak potvrdio da su korisnici Facebooka u velikoj mjeri bili nezaštićeni.

“Pretpostavljam da bi, ako su vaša podešavanja bila tako podešena tako da vas ljudi mogu pronaći, neko u nekom trenutku imao pristup vašim javnim informacijama”, rekao je on.

Također je otkriveno da Facebook skenira sadržaj svih korisničkih poruka, uključujući fotografije koje korisnici međusobno šalju jedni drugima, kao i linkove.

Kompanija navodi da ta praksa postoji s ciljem da se provjeri jesu li fotografije u skladu s pravilima Facebooka.

Zuckerberg je tokom konferencijskog poziva u četvrtak istakao da je 87 miliona maksimalan broj korisnika koji bi mogao biti ugrožen u okviru skandala s kompanijom Cambridge Analytica.

Zuckerberg je tokom poziva rekao da se osjeća odgovornim za greške do kojih je došlo, a na pitanje smatra li i dalje sebe najboljom osobom za upravljanje Facebookom odgovorio je “Da”.

“Ja sam počeo sve ovo. Ja vodim kompaniju. I ja sam odgovoran za sve što se dešava ovdje”, rekao je on.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.