Uhapšen vođa hakerske bande koja je bila strah i trepet bankara

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ukrajinac javnosti poznat samo kao Denis K. i njegova banda četiri su godine bili strah i trepet banaka diljem svijeta te su im tokom tog razdoblja ukrali oko milijardu eura.

Jedna od metoda po kojoj je njegova banda bila poznata su napadi na bankomate koji bi, u određeno vrijeme, sami izbacivali velike količine novca, a kriminalci bi samo trebali biti na pravom mjestu u pravo vrijeme i napuniti torbe novcem.

Prema Europolu, uhapšeni Ukrajinac razvio je dva opasna malwarea Carabank i Cobalt koji su godinama predstavljali globalnu prijetnju financijskim institucijama (od 2013. godine napadnuto ih je više od sto), a koliko je ovaj zloćudni softver opasan najbolje govori podatak da su putem Cobalta kriminalci samo jednim napadom mogli ukrasti 10 miliona eura.

Princip rada bio je sljedeći – zaposlenicima banaka poslani su phishing mailovi s malwareom, a zahvaljujući neopreznim zaposlenicima malware se raširio internom mrežom banaka i zarazio servere putem kojih su, među inim, kontrolisalu i bankomate.

Nakon toga novac su krali najčešće na tri načina – prebacivanjem novca na svoje račune u stranim bankama, povećavanjem stanja na računima, nakon čega bi “mule” (sitni kriminalci koji su podizali novac koji su davali organizatorima akcije i za to dobivali proviziju) podizale taj novac s bankomata te upravljanjem samim bankomatima koji su izbacivali novac koji je samo trebalo pokupiti i staviti u torbe.

Sljedeći korak bio je kupovina kriptovaluta kako bi se sakrio svaki trag ukradenom novcu te su kriminalci tokom godina ukrali više od milijardu eura bankama u Španiji, Češkoj, Belgiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama, ali čini se kako bankari sada mogu odahnuti jer je u Alicanteu napokon uhapšen Denis K.

Jučer je objavljena i snimka njegovog uhićenja, a još prije nekoliko godina objavljen je video u kojem možemo vidjeti kako izgleda njegova banda u akciji, odnosno bankomat koji sam izbacuje novac i kriminalca koji ga skuplja u torbu.TOP VIJESTI

Više vijesti