UIO BiH: Za osam mjeseci naplaćeno 3,84 milijarde KM

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH za osam mjeseci naplatila je 3.840.000.000 KM, što je 1,07 odsto ili 304.511.000 KM više nego u prošloj godini.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula rekao je da to nije neki značajan procenat, ali da pokazuje da Uprava pokušava održati postojeće stanje i da ide sa porastom prihoda.

Džakula je naglasio da ne može dati prognozu naplate do kraja godine, ali da se nada da će biti na nivou neto prihoda od pet milijardi.

On je za sarajevsko “Oslobođenje” rekao da je UIO BiH spremna za sve pa i za uvođenje diferencirane stope, ali da bi to moglo otvoriti prostor za manipulacije zbog čega bi Uprava morala razviti sistem gdje će takve pokušaje svesti na minimum.

Džakula je ponovio da UIO BiH vrši i prinudne naplate poreza, a sadašnji dug u prinudnoj naplati kreće se između 250 i 300 miliona KM.

“Na nas su prenesena i dugovanja bivših carinskih uprava entiteta u iznosu od 160 miliona KM, a imamo na Tužilaštvu BiH 130 miliona KM”, rekao je on i dodao da su u tom pogledu pooštrili procedure i nastojaće da svaki fening naplate.

On je napomenuo da je Upravni odbor prihvatio inicijativu o manjoj stopi zatezne kamate i da ona umjesto 0,06 odsto na dnevnom nivou iznosi 0,04 odsto

(VisokoIN)