da block

UIO BiH za pet mjeseci prikupila 2,272 milijardi KM

da block

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH prikupila je za prvih pet mjeseci ove godine 2,272 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza, što je za 20 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, podaci su UIO.

Rast prihoda od indirektnih poreza zabilježen je u januaru, martu, aprilu i maju, dok je u februaru registrovan pad prihoda zbog vremenskih nepogoda koje su zadesile BiH.

U februaru je prikupljeno 390 miliona KM prihoda što je za 30 miliona KM manje nego u istom mjesecu prošle godine.

U januaru je prikupljeno 443 miliona KM ili za 16 miliona više nego u istom mjesecu prošle godine, u martu 474 miliona ili za šest miliona KM više, dok je visina prikupljenih prihoda u aprilu od 463 miliona KM veća za 17 miliona nego u istom mjesecu prošle godine.

Majski prikupljeni prihodi od indirektnih poreza od 502 miliona KM veći su za 11 miliona KM nego u maju prošle godine.

Poreskim obveznicima je po osnovu povrata PDV-a u prvih pet mjeseci ove godine vraćeno 357 miliona KM, što je za dva odsto manje nego u istom periodu lani kada je vraćeno 363 miliona KM.

Nakon izvršenog povrata PDV-a poreskim obveznicima, za prvih pet mjeseci ove godine za finansiranje institucija BiH doznačeno je 283 miliona KM, Republici Srpskoj 545 miliona KM, Federaciji BiH 1,22 milijarde KM i Brčko distriktu 57 miliona KM.

(VisokoIN/Srna)