Ukidanje Šengena ne znači uvođenje viznog režima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić rekao je da ukidanje Šengenskog sporazuma ne znači uvođenje viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

“BiH je sa Evropskom komisijom sklopila ugovor, odnosno dobili smo odluku kojom smo stavljeni na bijelu listu”, rekao je Dautbašić za “Dnevni avaz”.

On kaže da suspenzija Šengenskog sporazuma nije u vezi sa viznim režimom.

Savjet ministara BiH usvojio je juče informaciju Radne grupe za monitoring sprovođenja odluke o bezviznom režimu za građane BiH u EU/Šengen u vezi sa najavljenom deportacijom lica porijeklom iz BiH, koje se u Njemačkoj smatraju ekonomskim imigrantima, odnosno lažnim azilantima.

Odobrena je upotreba takozvanog evropskog hitnog putnog lista za povratak, koji će važiti za građane BiH prilikom ulaska u BiH tokom njihove deportacije/protjerivanja, odnosno vraćanja u zemlju.

Taj putni list izdaju nadležni organi Njemačke do okončanja kampanje, najduže 90 dana, nakon čega će se primjenjivati propisi o readmisiji koji su na snazi.

Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo bezbjednosti da preduzme potrebne aktivnosti kako bi se onemogućilo licima koja nisu državljani BiH da tokom ove kampanje neovlašteno uđu u BiH.

Prema procjenama, u Njemačkoj se nalazi 90.000 tražilaca azila iz zapadnog Balkana, među kojima i 3.903 lica porijeklom iz BiH, koja bi trebalo da budu protjerana u matičnu zemlju.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.