Ukoliko se želite osjećati zdravo i odmorno: Izbjegavajte ove namirnice

Namirnice koje najčešće biramo za ručak u toku radnog vremena uglavnom nisu hranljive i mogu izazvati osjećaj konstantne iscrpljenosti koju ne možemo da objasnimo. Ukoliko i vi imate ovaj problem pogledajte u nastavku koje namirnice bi trebalo da izbjegavate i da konzumirate u što manjim količinama kako biste se ponovo osjećali zdravo, odmorno i bili u punoj snazi.

Prije svega, neophodno je da pijete dosta tečnosti, naročito vode, ali imajte u vidu da povećan unos tečnosti ne podrazumijeva i zaslađene napitke ili kupovne sokove.

Takođe, izbjegavajte grickalice koje konzumirate kako biste “skratili vrijeme” i “preživjeli” dok ne stignete s posla kući na ručak.

1. Peciva

Hrana sa rafiniranim žitaricama, uključujući bijelo brašno sadrži uglavnom visok glikemijski indeks. Jedno pecivo, na primjer, može da sadrži čak 45g ili više rafinisanih ugljenih hidrata. Visok glikemijski indeks namirnica utiče na nivo šećera u krvi i insulina što dovodi do brze potrošnje energije. Stoga, birajte integralna peciva koja imaju duplo niži glikemijski indeks.

2. Žitarice

Kupovne žitarice uglavnom su prepune fruktoze, odnosno šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Preporučena porcija ovih namirnica je toliko mala, da većina nas, kako bi se najela, mora da pojede čak do tri puta više nego što bi trebalo kako bi utolila glad. Šećeri iz ovih namirnica vodeći su uzrok osjećaja umora, zbog čega bi trebalo da konzumirate zobene pahuljice, ali ne instant gotova pakovanja već čist zob, ili pak miks žitarica koji ćete sami pripremiti od namirnica kupljenih u prodavnici zdrave hrane. Ovakav obrok sporije se vari pa vas neće iscrpitii i duže ćete zadržati osjećaj sitosti.

3. Mafini

Ova peciva su omiljen obrok mnogima koji ga rado biraju za doručak kao kombinaciju uz kafu. Ipak, povedite računa koje mafine i pogačice kupujete, jer su ove namirnice, takođe, prepune šećera i ugljenih hidrata. Pored toga, u sebi sadrže i veliku koncentraciju soli, a visok nivo soli u organizmu može uzrokovati osjećaj umora i iscrpljenosti, te i izazvati zadržavanje vode u organizmu. Umjesto kupovnih, radije se opredijelite za pogačice koje ćete sami kod kuće napraviti pa ponijeti na posao. Pritom, idelno bi bilo da ova peciva napravite u kombinaciji sa nekim voćem ili povrćem.

4. Kofein

Kafa i ostala pića koja su puna kofeina obično sadrže velike količine šećera. Kupovna kafa može sadržati i vještačke boje i arome, konzervanse i sulfate, ili pak vještačke zaslađivače. Šećer koji unosimo hranom daje tijelu glukozu, a glukoza ometa neurone u proizvodnji bjelančevine poznate kao oreksin koja je odgovorna za to da nas u toku dana održava budnim. Posljedica jeste nedostatak oreksina što izaziva osjećaj iscrpljenosti i umora. Ukoliko baš morate da pijete kafu, trudite se da to bude domaća, crna kafa. Osim kafe, velike količine kofeina sadrže i čajevi, posebno zeleni i crni, koji su svakako mnogo zdravija opcija, piše Ljepotaizdravlje.

5. Sok od narandže

Kupovni sok od narandže je namirnica koju bi svakako trebalo da izbjegavate jer on naime, veoma često nije 100 odsto prirodni sok. Ovi sokovi, naime, mogu sadržati visok nivo fruktoze i vještačke boje i zaslađivače. Sok bez pulpe, koji mnogi najradije biraju, nema isti nivo vlakana i korisnih vitamina i antioksidanata kao pravo voće. Stoga radije kupite narandže, pa sami iz njih iscijedite sok i napravite osvježavajući napitak bez dodatka šećera, ili pak jedite ovo voće koje će vam i na taj način utoliti žeđ.