Ukoliko ste nezaposleni aplicirajte kod ovih poslodavaca

Uslove javnog poziva ispunilo je 29 poslodavaca s područja Kantona Sarajevo.

Za Program javnih radova Služba je izdvojila 428.742 KM za angažiranje 300 nezaposlenih osoba, a na raspisani javni poziv prijavilo se 200 aplikanata koji su potraživali 900 radnika.

Cilj Programa je stimulisanje zapošljavanja teško zapošljivih kategorija nezaposlenih osoba, radnim angažovanjem na dva mjeseca na poslovima uređenja okoline, izgradnje i sanacije infrastrukture, socijalne zaštite na području Kantona Sarajevo, kao i u oblasti kulture, turizma i sajamskih manifestacija.

Uslove javnog poziva ispunilo je 29 poslodavaca s područja Kantona Sarajevo među kojima su: KJK za zaštičena prirodna područja, Crveni križ općina Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Trnovo, Novi Grad, te Crveni križ Kantona Sarajevo, KJU Gerontološki centar, Fond Memorijal, KJKP Pokop, KJKP Park i Internacionalni teatarski festival MESS.

Neto naknada za angažovanje nezaposlene osobe, a koja je prijavljena na evidenciju nezaposlenih Službe, prije objave javnog poziva iznosi 600 KM mjesečno, odnosno 714,57 KM u bruto iznosu.

Prednost za učešće u programu imaju demobilisani borci, šehidske porodice, RVI, djeca RVI koji imaju 100 posto invalidnosti, djeca dobitnika najvećih ratnih priznanja, civilne žrtve rata, te najugroženije kategorije nezaposlenih korisnika prava iz oblasti socijalne zaštite i to: roditelji djece sa invaliditetom od najmanje 80 posto invaliditeta, žrtve nasilja u porodici, bivši štićenici domova za djecu bez roditeljskog staranja, liječeni ovisnici o psihoaktivnim supstancama, Romi, osobe s invaliditetom, samohrani roditelji, te korisnici javnih kuhinja.

Služba će naredne sedmice potpisati ugovore sa poslodavacima koji su izabrani putem javnog poziva, a nakon toga će biroi za zapošljavanje angažirati nezaposlene osobe za obavljanje ugovorenih poslova, saopćeno je, prenosi Fena.