-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

“Ukoliko Vlada FBiH ne reaguje, slijede drastična poskupljenja i gašenja firmi”

A onda i drastična lančana poskupljenja
“Ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne reaguje i ne zaustavi zakonskim putem povećanje cijene električne energije između 70 i 120 posto, kako je najavljeno ove sedmice, slijede otpuštanja radnika, gašenja firmi i drastična lančana poskupljenja” upozorio je Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Govoreći za N1, Smailbegović je rekao da su odmah kada su firme zaprimile obavijest od Elektroprivrede o najavljenom poskupljenju organizovali sastanak. U Elektroprivredi BiH su, kako kaže, pojasnili da su po Zakonu o električnoj energiji vezani za tržište, a cijene struje na trištu rastu kaoi takse za CO2 koje mi u BiH još nemamo.

“Dali su rješenje da Vlada FBiH odreaguje. Oni imaju zakonsku mogućnost u slučaju bitnih tržišnih promjena da ograniče cijenu električne energije i mi se duboko nadamo da će do toga doći. Ukoliko ne dođe, to bi značilo katastrofu. Sve izvozne firme bi izgubile konkuretnost u odnosu na ostale kompanije u regiji. Firme koje plasiraju proizvode na domaćem tržištu bi trebale drastično dići cijenu proizvoda. To bi dovelo do masovnog poskupljenja, možda i inflacije. To je scenario koji ne mogu da zamislim i ne želim da zamislim”, rekao je Smailbegović.

Načelno su dogovorili sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem u utorak. Istakao je da bi svako poskupljenje veće od jednocifrenog stvorilo potencijalne probleme.

“Došlo bi do otpuštanja radnika. Neki biznisi bi se ugasili. Oni koji su na domaćem tržišti bi dizali cijene. Cementara Kakanj nam je objasnila da bi na osnovu tog poskupljenja godišnje samo za struju izdvajali šest miliona KM. To bi značilo poskupljenje cementa za 10-12 posto. To onda znači poskupljenje autoputa, građevine i svega gdje se ugrađuje cement. Bila bi to lančana reakcija koja bi odvela stvari u neželjenom smjeru”, zaključio je Smailbegović.

Unesite komentar