Ukupan dug FZO RS premašio pola milijarde maraka

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske raspisao je tender za nabavku nove računarske opreme RS vrijedan 250.000 KM bez PDV-a, a danas, na upit portala Capital o opravdanosti ove javne nabavke, ističu da im se „potkrala greška“ te da je u planu nabavka 85 računara koji ne mogu da koštaju više od 128.000 KM.

„U skladu sa Finansijskim planom Fonda, ova nabavka ne može koštati više od 128.000 KM. Dakle, u tenderu se potkrala greška te umjesto 250.000 treba da stoji 128.000 KM“, kažu u Fondu.

Međutim, ne precizirajući kako je moguće da se potkrade greška od čak 122.000 KM, ističu da, osim direkcije u Banjaluci, imaju još sedam kancelarija, 46 poslovnica i 18 ekspozitura u RS.

„Pravilnikom o primjeni godišnjih amortizacionih stopa za budžetske korisnike, kojeg donosi Ministarstvo finansija RS, definisano je da je amortizaciona stopa za računarsku opremu 25 odsto, tako da je vrijednost računara četiri godine, odnosno po isteku četiri godine njihova vrijednost je nula. To praktično znači da bi računarska oprema trebalo da se obnavlja nakon četiri godine“, pravdaju se u FZO.

Ipak, napominju i da racionalno troše pa su „opredijeljeni da maksimalno koriste računare sve dok su u funkcionalnom stanju, odnosno dok mogu da podrže nove aplikacije i servise“.

„Iz tog razloga, sada nabavljamo računare kako bismo zamijenili one nabavljene 2006. i 2007. godine. Inače, u FZO RS više od 70 odsto računara je starije od pet godina“, zaključuju.

Ovih dana FZO je vruća tema u RS, a strasti oko tendera vrijednog 23 miliona KM za izradu elektronskog zdravstvenog kartona i knjižica (IZIS), koji je obustavljen, još se nisu slegle.

Fond je planirao da se kreditno zaduži za ovaj iznos te da za milion osiguranih građana potroši basnoslovnu cifu, iako je Srbiju ovaj projekat za njenih 6,8 miliona osiguranika, koštao četiri puta jeftinije, odnosno 5,8 miliona KM.

Prema ovom tenderu, FZO RS je planirao nabavka čak 3.000 novih računara za zdravstvene ustanove u RS, ali i softver kartice i čitače, koji bi činili sistem integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.

Tada su u FZO RS za Capital kazali da je zdravstvenim ustanovama u RS potrebno 3.656 računara, jer je 2.481 računar stariji od pet godina!

Međutim, apsurdno, iako su namjeravali da kupe 3.000 računara, nisu znali da li će im trebati, jer bi „tačan broj neophodnih računara bio određen glavnim projektom, nakon potpisivanja ugovora“.

I dok, jedan za drugim, raspisuje tendere i grca pod teretom neizmirenih obaveza i nemogućnosti da naplati stotine miliona KM, Fond je zatražio od Vlade RS otpis 14,5 miliona KM, koliko mu je pozajmljeno sa escrow računa još 2008. godine.

Ukupan direktni dug zdravstvenih ustanova u RS po osnovu kredita, poreza i doprinosa odavno je premašio pola milijarde KM.

Dugovanja poslodavaca prema Fondu u posljednje četiri godine povećana su za čak 71 milion maraka, a samo u prošloj godini su porasla za više od devet miliona, tako da je ukupan dug na kraju 2016. dostigao gotovo 280 miliona KM.

O izuzetno lošem stanju svjedoče i podaci da je od 2009. do 2015. godine prihod FZO RS pao ukupno za čak 680 miliona KM zbog manje uplaćenih doprinosa za zaposlene i penzionere te smanjenja osnovice za poljoprivrednike.