da block

Ukupno 40 godina zatvora specijalcima za pljačku 617.000 KM

da block

Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, nekadašnji specijalci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, i civil Oleg Banda danas su u Okružnom sudu u Banjaluci osuđeni na ukupno 40 godina zatvora za pljačku oko 617.000 KM Unicredit banke iz blindiranog kombija “Sector securitya” na autoputu Banjaluka – Gradiška 2015. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, osuđeni su na po 9 i po godina za krivično djelo razbojništvo i po godinu i po za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija, odnosno na ukupno po 10 i po godina.

Olegu Bandi Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci izreklo je presudu na sedam i po godina zatvora za razbojništvo i godinu i po za neovlaštenu proizvodnju i promet oružja i eksplozivnih materija, odnosno ukupno osam i po godina.

Presuda je donesena po završetku obnovljenog postupka koji je proveden nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo presudu Okružnog suda u Banjaluci koji je četvoricu optuženih osudio na ukupno 42 godine robije, od čega Malić, Paraš i Popović na po 11, a Banda devet godina robije.

Sudija Olga Pantić, koja predsjedava sudskim vijećem Okružnog suda Banjaluka, istakla je da je ponovljeni postupak završen u najkraćem mogućem roku.

Vijeće je danas donijelo i odluku za produženje pritvora na maksimalno devet mjeseci, a po prijemu pisane presude osuđenima ostaje rok od 15 dana za predaju žalbi koje razmatra Vrhovni sud RS.

U presudi se navodi i da se osuđenima oduzima protivpravna imovinska korist koju su stekli razbojništvom u iznosu od 543.204 KM, automatske puške, ručnog raketnog bacača i automobila audi A6.

Prethodno je Okružni sud Banjaluka odbio sporazum koji je sa tužilaštvom sklopio Banda, a koji je priznao krivicu i pristao na šest godina robije.

Takođe, u decembru prošle godine sud je odbio sporazume o priznanju krivice koje su sa tužilaštvom sklopili tada svi optuženi. Optužena četvorka tada je pristala na ukupno 25 godina zatvora, i to Malić na osam godina, Paraš i Popović na po šest, a Banda na pet godina.

U ovom predmetu je ranije na tri godine zatvora osuđen radnik agencije “Sector security” Danijel Kuzmić (30), te bivši specijalci Goran Janjuz (25) i Željko Inđić (27), koji su dobili po tri mjeseca zatvora.