da block

Umjesto ‘vijagre’, prodaju se smrtonosni amfetamini!

da block

Najveća američka farmaceutska kompanija ‘Pfizer’ zabilježila je da se u svijetu najviše nelegalno prodaje ‘vijagra’, lijek za impotenciju.

To je na konferenciji o intelektualnom vlasništvu u Zagrebu izjavio Yasar Yaman, direktor ‘Pfizera’ za Srednji istok i istočnu Evropu, u čijoj je organizaciji održan panel.

Govoreći o izazovima na panelu na kojem su učestvovali predstavnici Interpola, hrvatskog USKOK-a i Turske nacionalne policije s kojima se susreće farmaceutska industrija, sudionici su naglasili da su još male kazne za krivično djelo krivotvorenje i nelegalna prodaja lijekova.

Istaknuto je da je veliki problem i nelegalna prodaja lijekova na internetu, jer se na ovaj način ne može provjeriti kvalitet proizvoda koji je potreban pacijentu.

Kako je pojasnio Yaman, lijekovi koji se nelegalno proizvode u privatnim laboratorijima, prema saznanjima koje on ima, čak sadrže i otrovne supstance poput amfetamina koji se koriste kao droga.

‘U jednom nelegalnom laboratoriju u Mađarskoj pronašli smo ‘vijagru’ koja je sadržala amfetamin koji se može koristiti kao ekstazi. To je otrovno, može čak ubiti čovjeka. Ti laboratoriji su vrlo neuvjetni i prljavi pa možete misliti koliko su ti lijekovi koje nelicencirani proizvođači prodaju opasni’ – poručio je Yaman.

Male kazne

Predstavnici USKOK-a naglasili su da i u Hrvatskoj ima nelegalne prodaje medikamenata, dok je predstavnik Interpola iz Italije Simone Di Meo tokom rasprave utvrdio da su još male kazne za počinioce krivičnog dijela krivotvorenje i proizvodnja lijekova, ali da je ključno da se svijest svih, uključujući građane i vlasti država, o ovom problemu podigne na viši nivo.

Prema Yamanovim riječima, ‘Pfizer’ je nedavno u saradnji s policijom u Kini otkrio veliku količinu nelegalno proizvedene ‘vijagre’.

‘Skladište je bilo u jednom hotelu te je krivotvoriteljima bilo vrlo jednostavno raditi taj posao jer su za transport lijekova koristili kamione tog ugostiteljskog objekta’ – naveo je Yaman.

(VisokoIN)