da block

Umrla “švedska Pepeljuga”

da block

Junakinja jedne od najpoznatijih ljubavnih priča, princeza Lilian, umrla je u 97. godini. Švedski premijer Fredrik Reinfeldt je saopćio ovu tužnu vijest, iako je princezina smrt bila očekivana, jer od 2010. godine boluje od Alzheimerove bolesti.

Princeza Lilian se tokom Drugog svjetskog rata upoznala sa princom Bertilom u Londonu. Dvoje mladih su se odmah zaljubili, ali su morali čekati pune 33 godine kako bi se vjenčali.

Lilian je rođena 1915. godine, a sa 16 godina se preselila u London kako bi postala glumica i model. Ona se u 25. godini udala za glumca Ivana Craiga. Nakon dvije godine uslijedio je razvod braka. Ali, tadašnji kralj Švedske Gustaf VI nije dozvolio princu Bertilu da se oženi sa Lilian, jer je smatrao da će mu biti ugrožena vladavina ako se neko iz naroda spoji sa kraljevskom porodicom.

Lilian i princ Bertil su godinama živjeli u jednom selu u Francuskoj, daleko od očiju javnosti. Par se uspio vjenčati tek nakon 33 godine, odnosno 1976. godine, a osvojili su srca Šveđana zbog uzajamne ljubavi i požrtvovanosti jednoga prema drugome. Lilian je u 61. godini postala princeza Švedske i vojvotkinja pokrajine Halland.

Nakon smrti princa Bertila 1997, princeza Lilian je napisala knjigu o svemu što je kasnije doživjela.

“Ako bih svoj život morala opisati u jednoj riječi, onda bi ta riječ definitivno bila ‘ljubav'”, napisala je knjizi.

(VisokoIN/AA)