da block

Umro je drug TITO

da block

Na današnji dan prije tačno 33 godine stanovnike nekadašnje Jugoslavije potresla je vijest o smrti Josipa Broza Tita. Višegodišnji predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije umro je 4. maja 1980. u 15:05 sati u Ljubljani.

O liku i djelu neprikosnovenog vođe Narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. i čovjeku koji je 35 godina vodio SFRJ i čiji je cilj bio pomirenje nezavisnosti Jugoslavije te ravnopravnost među njenim nacijama, nije nužno mnogo govoriti. Svi znaju ko je bio drug Tito, a oni malo stariji sjećaju se i ovog tužnog dana, kada je cijela Jugoslavija plakala za svojim vođom.

Josip Broz Tito sahranjen je u ‘Kući cveća’ na Dedinju u Beogradu 8. maja, a da je bio veliki vođa i državnik svjedoči i činjenica da je njegovom ispraćaju prisustvovalo 209 delegacija iz 127 zemalja i oko 700. 000 ljudi.

Nakon toga svake godine na ovaj dan u 15:05 sati širom Jugoslavije uključivale su se sirene i tada je svako na mjestu gdje se zatekao minutom šutnje odavao počast drugu Titu. Sirene se već odavno ne oglašavaju, ali se i ove godine očekuje da će njegovi saborci i sljedbenici iz svih krajeva bivše Jugoslavije obilježiti godišnjicu Titove smrti polaganjem vijenaca i odavanjem počasti u “Kući cveća” u Beogradu.

(VisokoIN)