Umro monstrum Nedim Fejzić čiji je zločin 2010. potresao BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Monstrum Nedim Fejzić, koji je 14. maja 2010. godine u krvavom pohodu u selu Hlapčevići kod Visokog ubio tri osobe, a nožem povrijedio njih osam, od čega četvero djece umro je u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Ovu informaciju potvrdila je Biljana Renovica-Cvijetić, direktorica Psihijatrijske bolnice Sokolac, javlja Dnevni avaz.

– Članovi oštećenih porodica dobili su informaciju da je Fejzić umro i insistirali su na njenoj provjeri. Tačno je da je, koliko sam upućena u slučaj, imao zdravstvenih problema i da je umro u prvoj polovini jula ove godine. U tom momentu bio je smješten u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac. Pozvala sam Zavod i potvrđena mi je ta informacija – pojasnila nam je Renovica-Cvijetić.

Fejzić je mesarskim nožem u svom monstruoznom pohodu u četiri kuće naselja Hlapčevići ubio Dževadu Bašini (41), Mehmeda Rožajca (76) i njegovu snahu Zinetu Rožajac (36), a teže povrijedio Dževada Hercegliju (47), Saliha Kapu (53), Fatimu Bukvu (31), te još četvoro djece u dobi od dvije do četiri godine.

S obzirom na to da se opirao hapšenju, Fejzić je i sam u policijskoj akciji bio teže povrijeđen. Nakon hapšenja boravio je u sarajevskoj bolnici, gdje je ustanovljeno da ima hroničnu duševnu bolest – paranoidnu šizofreniju. Suđenje Fejziću počelo je 19. oktobra 2010., a okončano je 26. februara 2011. Na Sudu je kazao da je napravio masakr zbog glasova koje je čuo.

– To se desilo nakon onih glasove koje sam čuo. Isto kao da sam bio drogiran i pijan. Nisam znao za sebe, nisam to namjerno uradio, žao mi je što sam nekoga povrijedio – kazao je u Kantonalnom sudu u Zenici na izricanju presude.

Fejziću tada nije izrečena zatvorska kazna nego mu je određen prisilni smještaj na forenzici Kaznenopopravnog zavoda Zenica i njegov boravak se produžavao po šest mjeseci. Nakon toga, završio je na Psihijatriji na Sokocu, gdje je boravio sve do svoje smrti.

Mještani su nakon krvavog pira ispričali da su svim silama pokušali spriječiti zločin koji nisu upamtili ni najstariji žitelji Visokog. Fejzića su čak udarali lopatom, ali ga nisu uspjeli zaustaviti u krvavom pohodu koji je učinio u stanju neuračunljivosti.

Ovo nije bio prvi put da je Fejzić imao psihičkih problema, a u zabilješkama stoji da je i ranije, prije ove strave, boravio u jednoj psihijatrijskoj ustanovi, gdje se liječio od alkoholizma. Zbog aktiviranja bombe osuđen je 1998. godine.

Kako je ubijao Nedim Fejzić: Zbog graje djece presudio Zineti, Mehmedu i Dževadu

 

Više vijesti