Umro najveći trgovac oružjem, Saudijac Adnan Khashoggi

Saudijski milijarder i najveći svjetski trgovac oružjem Adnan Khashoggi umro je danas u Londonu u 82. godini, saopštila je njegova porodica.

Milijarder, koji je godinama bio posrednik u lukrativnim ugovorima o trgovini oružjem i čija je karijera bila obilježena skandalima, bolovao je od Parkinsonove bolesti.

Khashoggijevo bogatstvo se nekada procjenjivalo na 2,7 milijardi eura, a početkom osamdesetih godina prošlog vijeka zbog finansijskih problema morao je da proda simbole svog lukuza – privatni avion DC9 i jahtu “Nabila”.

Khashoggi je, kao sin dvorskog ljekara, zadobio povjerenje saudijske kraljevske porodice koja ga je uvela u trgovinu oružjem.

Dobro upoznat sa svijetom finansija, Khashoggi je dobio nadimak “saudijski Gatsby” i organizovao je velike zabave za svjetski džet set na svojoj jahti, u vilama i apartmanima širom svijeta.

Za 50. rođendan Khashoggi je od brata dobio na poklon mladunče lava, dok mu je Shirley Bassey pjevala rođendansku pjesmu. Šarmantan i beskrupulozan, Khashoggi je tokom sedamdesetih prema procjenama trošio 250.000 dolara dnevno, i obasipao skupocijenim nakitom svoje supruge.

Krajem sedamdesetih je bio pogođen padom cijena nafte i bio je predmet istrage i korupciji u kompanijama Lockheed i Northrop, a osamdesetih je bio saslušavan pred Kongresom SAD-a u slučaju afere “Iran-Kontra”, tajne prodaje američkog oružja Iranu i zatim finansiranja pobune u Nikaragvi tim novcem. Devedesetih je bio umješan u finansijske skandale širom svijeta.

U saopštenju se navodi da je Khashoggi umro okružen svojom djecom.