UN će istražiti napade koji su se desili tokom izbora na Kosovu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) oštro je osudio napade na nekoliko glasačkih mjesta tokom održavanja lokalnih izbora na Kosovu u nedjelju, 3. novembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je cilj pomenutih napada bio da se odvuče pažnja sa izbora i da se ugrozi vjerodostojnost izbornog procesa koji je predstavljao ključni momenat za napredovanje Kosova prema evro-atlantskim integracijama.

Također, iz UN-a poručuju da je cilj izbora bio da se promovira veći stepen društvene uključivosti unutar lokalnih zajednica Srba na Kosovu.

Ban je stoga osudio svaki pokušaj koji za cilj ima da se ugrozi izborni proces i i temeljno pravo građana da izraze svoju demokratsku volju.

UN podsjeća da su tokom održavanja izbora na Kosovu upućene prijetnje izbornim zvaničnicma i glasačima, kao i da je uništen jedan dio glasačkog materijala.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda je pozvao na hitnu istragu cijelog slučaja kako bi se utvrdilo ko je izveo napade.

Glasnogovornik UN-a Farhan Haq za Anadolu Agency (AA) je kazao da UN prati detaljno sva dešavanja na terenu kako ne bi došlo do novih incidenata.

“UN će istražiti šta se tačno desilo na Kosovu i nastavit ćemo da dobivamo blagovremene informacije o stanju na terenu”, rekao je Haq.

(VisokoIN)TOP VIJESTI

Više vijesti