UNESCO u nacrtu rezolucije Izrael nazvao “okupatorom”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Izvršni odbor Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) danas je u Parizu usvojio nacrt rezolucije kojim je Izrael nazvan “okupatorom” koji nema suverenitet nad gradom Jerusalemom.

Nacrt rezuolucije su prihvatile 22 zemlje među kojima se nalaze Brazil, Kina, Rusija i Švedska, dok je 10 zemalja, uključujući i SAD, Njemačku, Veliku Britaniju, Italiju i Holandiju, glasalo protiv. Od glasanja su se suzdržale 23 zemlje, dok predstavnici Srbije, Turkmenistana i Nepala nisu prisustvovali zasjedanju.

Pomenuti nacrt rezolucije, pod nazivom “Okupirana Palestina”, predložili su Sudan, Katar, Oman, Maroko, Liban, Egipat i Alžir.

U nacrtu se traži da se proglasi nevažećim te poništi svaka mjera kao i sudske ili upravne odluke koja su imale za cilj da se promijeni struktura i status grada Jerusalema.

Također se traži da Izrael prestane sa kopanjem tunela i drugih aktivnosti u Jerusalemu, kao i sa građevinskim projektima u Istočnom Jerusalemu, a koje, kako se navodi, nisu u skladu sa rezolucijama UNESCO-a i Ujedinjenih nacija (UN).

U nacrtu rezolucije, u kojem se navodi da je Jerusalem sveti grad Muslimana, kršćana i Jevreja, napominje se kako su neprihvatljivi opsada Gaze kao i kontrole prilikom ulaska na to područje.

Upučen je apel generalnom sekretaru UNESCO-a da uskoro održi sastanak u vezi sa ovim pitanjem te da se ponovo otvori predstavništvo UNESCO-a u Gazi.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.