Uništen bilbord Udruženja građana „Za Doljanku“: “Isprovocirali smo ih i izgubili su kontrolu”

Bilbord kojim je udruženje građana „Za Doljanku“ pozvalo Regulatornu komisiju za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) na poštivanje zakona i zaustavljanje rada MHE „Zlate“ uništen je u Mostaru.
Bilbord je oštećen crnom tekućinom.

Dženan Šašić, predsjednik UG „Za Doljanku“ rekao je da ovo uništavanje bilborda za njih predstavlja indikator da su na dobrom putu.

“Isprovocirali smo ih i izgubili su kontrolu, svjesni su da su poraženi i da će odgovarati prije ili kasnije. Zatražićemo od Policijske uprave Mostar i gradskih vlasti Mostara da istraže slučaj uništavanja bilboarda. Akcenat naše borbe je na traženju odgovornosti, tako će biti i u ovom slučaju”, rekao je za BUKU Šašić.

Dodaje da se Udruženje za Doljanku već tri godine bori za spas rijeke Doljanke . Cilj Udruženja je očuvanje prirode i okoliša sa djelovanjem na području opštine Jablanica i Hercegovačko-Neretvanskog Kantona.

“Postoje čitava dva registratora dopisa i pokrenutih pravnih lijekova protiv lica i institucija koja su odgovorna za realizaciju ovog projekta koji je bespravan, pokazalo se. Sva moguća nelogičnost i apsurd su se pokazali u borbi za Doljanku. Državna lica ne rade dobro svoj posao i ne provode zakone što je njihova obaveza. Za realizaciju projekta kriva je neodgovornost, nedovoljno poznavanje vlastitog posla i nadležnosti lica koja sjede u državnim institucijama. Ekološke i socijalne posljedice su bile davno vidljive”, rekao je Šašić
Ističe da se Borba za Doljanku razlikuje se od ostalih sličnih ekoloških akcija, jer se samo nekoliko građana suprostavilo moćnicima i lokalnim kriminalcima, dok svi ostali gledaju i pretvaraju se kako se ništa ne dešava, a upravo su i oni obespravljeni u mnogim sferama života.

“U suštini, mišljenja sam da su mnogi građani Jablanice, ali širom zemlje provođenje zakona žele samo u priči. Praksa svakodnevno pokazuje drugačije. mHE Zlate praktično radi bez dozvole i to je normalno. To nije normalno”, ističe Šašić i dodaje da je njihova reakcija bila i podizanje tužba protiv FERKa.

Šašić na kraju kaže da je rijeke BiH je važno sačuvati, jer rijeke i planine su jedino što je dobro u ovoj razorenoj državi Bosni i Hercegovini.

Iz Udruženja građana „Za Doljanku“ iz Jablanice koje vodi višegodišnju borbu protiv rada hidroelektrane Zlate u septembru su obavijestili javnostda iako je sud poništio okolinsku dozvolu, hidroelektrana na Doljanci još uvijek radi.

Ovo Udruženje građana pokrenulo je dva upravna spora, jedan protiv građevinske dozvole pred Opštinskim sudom u Mostaru, a drugi protiv okolinske dozvole pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Nakon dvije godine i deset mjeseci od pokrenutog upravnog spora, prije mjesec, udruženje je dobilo rješenje od Kantonalnog suda u Sarajevu kojim se poništava okolinska dozvola za hidorelektranu „Zlate“ na rijeci Doljanki izadata od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma na osnovu koje je FERK u avgustu 2020. godine izdao dozvolu za rad firmi Eko-Vat d.o.o. Sud je poništio okolinsku dozvolu i postupak vratio na početak.

Napominju da je ovom presudom poništen okolinska dozvola.

Predstavnici Udruženja su od FERK-a zatražili oduzimanje dozvole za rad i podnijeli zvaničan Zahtjev za stavljanje van snage rješenja FERK-a kojim se izdaje dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnosiocu zahtjeva “EKO-VAT” d.o.o. iz Jablanice.

Unesite komentar