Uništeni dokazi najveće naftne katastrofe u Meksičkom zalivu

Prošlo je nešto više od godinu i po dana od velike naftne katastrofe u Meksičkom zalivu, a firma vlasnik naftne platforme Deepwater Horizon, optužen je za uništavanje ključnih dokaza oko nesreće.

U aprilu prošle godine došlo je do eksplozije naftne platforme Deepwater Horizon u kojoj je poginulo 11 radnika i nakon koje je u meksički zaliv isteklo 780 miliona litara sirove nafte.

Na saslušanju u New Orleansu tadašnji operater naftne platforme British Petroleum optužio je vlasnika platforme Halliburton za uništavanje ključnih dokaza testiranja betonskih proizvoda koje koriste i na drugim bušotinama. Halliburton je optužbe BP-a odbacio kao neutemeljene i nebitne, prenosi BBC.

Te dvije firme vode pravnu bitku u vezis plaćanjem odštete, o kojoj će se odlučivati na suđenju zakazanom za sam početak iduće godine. BP je u ponedjeljak u New Orleansu optužio Halliburton za uništavanje dokaza o provedenom testiranju njihovog betona, kao i uništavanje samih uzoraka betona korištenog u testiranju.

Halliburton je uzvratio tvrdnjom kako je BP od njih zatražio promjenu u betonu u posljednji trenutak te su optužili BP za prijevaru i klevetu tokom istrage.

(VisokoIN/Fena)