“United Group” u cjelosti poštuje sve lokalne propise i odluke nadležnih organa

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

“United Media”, dio “United Group”, nudi uslugu distribucije kanala “Sport Klub” svim kablovskim operaterima po fer, transparentnim i nediskriminatornim uslovima. To znači da “Telemach”, koji je također dio “United Group”, mora platiti istu cijenu za “Sport Klub” kao i svi ostali kablovski operateri, navode u saopštenju iz United Group

“United Group” snažno investira i nastavit će investirati u Bosnu i Hercegovinu, uz snažnu podršku svojih vlasnika, KKR i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), poručili su iz ove kompanije.

Nastavak njihovog saopštenja prenosimo u cjelosti:

Zastupnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) nedavno su primili dopis sa lažnim navodima usmjerenim protiv kompanije “United Group” u BiH, kojom upravlja američka investicijska kompanija KKR zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). “United Group” želi potcrtati nekoliko potpuno provjerljivih činjenica, a koje svjedoče da ova grupacija u cjelosti poštuje sve lokalne propise i odluke nadležnih organa u BiH. Štaviše, “United Grupa” nastavlja da ulaže u savremene telekomunikacijske usluge u korist ekonomskog razvoja BiH i posluje u skladu sa visokim i svjetskim standardima integriteta i transparentnosti.

“United Media”, dio “United Group”, nudi uslugu distribucije kanala “Sport Klub” svim kablovskim operaterima po fer, transparentnim i nediskriminatornim uslovima. To znači da “Telemach”, koji je također dio “United Group”, mora platiti istu cijenu za “Sport Klub” kao i svi ostali kablovski operateri. Ovo je u potpunosti u skladu sa odlukom Konkurencijskog vijeća BiH iz decembra 2015. godine i u skladu sa pravilima Zakona Evropske unije o konkurenciji. Konkurencijsko vijeće BiH je već izričito odbacilo zahtjev koji su Parlamentarnoj skupštini BiH podnijeli određeni kablovski operateri tražeći posebne uslove formiranja cijena i ovakva praksa bi bila u potpunoj suprotnosti sa principom nediskriminacije kojeg je donijelo Konkurencijsko vijeće BiH.

Lažni navodi protiv “United Group” potiču iz izvora bez kredibiliteta. Postoji sudska odluka protiv “Elta-kabela” za nezakonitu distribuciju kanala “Sport Klub” (Općinski sud u Sarajevu, presuda br. 65 0 Ps 329324 14 Ps 2 od 12. jula 2016. godine), a protiv navedene kompanije se vodi niz istraga pred nadležnim organima zbog neovlaštene distribucije medijskih sadržaja i drugih kršenja propisa. Osim toga, osoba koja podržava nekoliko kablovskih operatera, na čelu sa “Elta-kabelom”, više puta je zloupotrebila bh. pravni sistem pokrenuvši oko 100 pravnih postupaka protiv kompanija “United Group” na sudovima u BiH. Dvije trećine ovih postupaka je već okončano na način da su sudovi odbacili navode protiv “United Group” kao neosnovane.

“United Group” iza sebe ima jasnu evidenciju savjesnog poslovanja kao korporativni građanin BiH i značajno investira u zemlju. “United Group”, koja uključuje “Telemach”, dosad je uložio preko 220 miliona američkih dolara u BiH i direktno zapošljava blizu 650 građana BiH. “United Group” planira uložiti dodatnih 53 miliona američkih dolara. Investicije “Telemacha” su i dalje fokusirane na nadgradnju mreža za potrebe naredne generacije širokopojasnih usluga velike brzine, povezivanje gradova u BiH i šire regije optičkim vlaknima, te nadgradnju digitalnih TV platformi. Ove investicije nude značajne i direktne koristi za građane BiH, a vezano za izbor TV sadržaja, interneta širokopojasne brzine i usluge fiksne telefonije, stvaranje novih radnih mjesta i ekonomski razvoj, te potiču druge strane investitore koji razmišljaju o ulaganju u zemlju. Ulaganje u “United Group” pažljivo prati međunarodna investicijska zajednica kao test investicijske klime u regiji kao i procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

“United Media S.à.r.l.” posluje u sastavu “United Group”, pod kontrolom jednog od vodećih međunarodnih investicijskih fondova KKR, sa sjedištem u New Yorku, čiji je suinvestitor Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Više vijesti