Univerzitet u Sarajevu: Još malo slobodnih mjesta u drugom roku

Na većini sarajevskih fakulteta ostalo je još slobodnih mjesta pa će, iako je izbor sužen, studenti dobiti novu priliku da u drugom, septembarskom roku upišu željeni fakultet.

Na Pravnom fakultetu ostalo je još 30-tak mjesta za samofinansirajuće studente, a, kako su nam kazali iz ove ustanove, interesiranje je slično kao i proteklih godina.

Dekan Filozofskog fakulteta Ivo Komšić kaže da se kod njih može upisati još oko 100 studenata, a odsjeci za engleski jezik i psihologiju su popunjeni.

‘Ima mjesta za redovne, samofinansirajuće i za vanredne studente. Ove godine imali smo manje prijavljenih zbog toga što je prispjela generacija rođena u ratu, 1993. i 1994. godište, pa ih ima nešto manje. Primili smo oko 700 studenata, kao i prošle godine, a očekujemo da ćemo ispuniti kvotu od oko 800’, pojasnio je Komšić.

Jedan od najtraženijih fakulteta i ove godine bio je Ekonomski. Ipak, prema riječima portparola Lejle Halidović, zanimanje je nešto manje, iako je to i dalje iznad broja slobodnih mjesta.

Demografski problem

‘Razlog je, vjerovatno, demografski problem zbog generacije koja je rođena u ratu. Prema konkursu, imali smo 510 raspoloživih mjesta, i to 150 za redovan studij te po 200 za samofinansirajući i distance learning. Do sada je upisano oko 500 studenata, a broj slobodnih mjesta zavisit će i od broja studenata iz kategorije djece boraca i šehidskih porodica. Očekujemo još između 50 i 80 slobodnih mjesta’, rekla je Halidović, piše Dnevni avaz.

Na Medicinskom fakultetu za drugi upisni rok preostalo je još 12 mjesta za redovne i 30 za samofinansirajuće te deset mjesta za studente iz inozemstva.

Veliko interesiranje i za Fakultet sporta

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, prema riječima dekana Munira Talovića, i ove godine je veoma atraktivan, bez obzira na manji broj studenata u generaciji.

‘Ostalo je još malo mjesta za samofinansirajuće studije na smjerovima za profesora sporta i tjelesnog odgoja te za menadžment u sportu na prvom ciklusu studija. Na drugom ciklusu veliko je interesiranje na smjeru za specijalne potrebe vojske i policije’, dodao je Talović.

(VisokoIN)