UNSA: 8. septembra štrajk na Univerzitetu u Sarajevu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tematska sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu bit će održana u Rektoratu UNSA u srijedu, 3. septembra.

Na dnevnom redu sjednice Senata bit će razmatranje uvjeta za realizaciju nastavnog i naučnoistraživačkog procesa na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2014./2015. godini.

Između ostalog na ovoj sjednici Senat bi se trebao izjasniti o prijedlogu poslova koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka, a u skladu s najavljenim štrajkom na Univerzitetu u Sarajevu 8.septembra od 8 sati.

Senat UNSA je načelno u julu dao podršku Sindikatu a da li će na sutrašnjoj sjednici doći do nekih eventualnih izmjena stava Senata znat će se nakon sjednice.

Filozofski fakultet u Sarajevu nije u Sindikatu Univerziteta, a dekan ove visokoškolske ustanove Salih Fočo kaže da zasad još nemaju konkretan stav o štrajku te da će se više znati nakon sjednice Senata.

Profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Dino Mustafić smatra da je najavljeni štrajk na Univerzitetu opravdan ako će pokrenuti korjenite reforme sistema koji je urušio i marginalizirao ovu najstariju visokoškolsku instituciju.

“Loši uvjeti studiranja, mizerna sredstva za naučnoistraživački rad, slabo plaćeni profesorski kadar, osjećaj bez perspektivnosti i arogantna vlast koja godinama iskazuje bahatost su samo neki razlozi za štrajk. Ukoliko se sve svede na plaće i tranše, onda će to biti još jedna kapitulacija Univerziteta koji treba svojom političkom neovisnošću biti nosilac razvoja demokratije i progresa. Dosada je Univerzitet bio instrumentaliziran od politike s kupljenim oportunizmom akademske zajednice”- smatra Mustafić.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić ističe da štrajk pokreće Sindikat UNSA a ne uprava Univerziteta. Smatra da je najavljeni štrajk ujedno i prilika da se testira snaga sindikata. Fejzić smatra da Sindikat treba pustiti da radi svoj posao. Kako ističe dekan Fejzić on će poštovati stav Kolegija Veterinarskog fakulteta.

Kad je riječ o studentima UNSA sudeći po nekim reakcijama koje se mogu vidjeti na društvenim mrežama studenti shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze njihovi profesori i asistenti te moglo bi se reći da štrajk ima i podršku studenata.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.