Upozorenje građanima: Povećan rizik od trovanja hranom!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dolazak toplijih dana povećao je i mogućnost trovanja hranom. Kako upozoravaju iz Agencije za sigurnost hrane BiH, mogućnost pojave takozvanih alimentarnih toksikoinfekcija ljeti se povećava zbog toga što se bakterije, usljed povišene temperature, brže razvijaju.

Kuhanje vani

Kako objašnjavaju u ovoj instituciji, većina bakterija koje uzrokuju trovanje hranom raste brže na temperaturi od 32 do 43 stepena Celzijevih. Uz to, ljudi provode više vremena izvan svojih domova, kuhaju napolju, odlaze na izlete, roštiljaju i kampiraju, pa uvjeti za sigurnost hrane kao što su kuhanje na pravoj temperaturi, pravilno hlađenje hrane i pranje pribora obično nisu dostupni.

Pet ključeva

– Potrošači mogu sebe zaštititi odgovarajućim hlađenjem kao i temeljitim kuhanjem hrane. Trovanje hranom se može spriječiti ako se zaustavi zagađenje hrane bakterijama te ako se hrana priprema na adekvatan način, tako da se bakterije ne mogu razvijati – kažu u Agenciji.

Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, dodaju u Agenciji, Svjetska zdravstvena organizacija razvila je koncept “Pet ključeva sigurne hrane”, koji se sastoji od pet osnovnih principa: održavati čistoću, odvojiti sirovo od kuhanog, kuhati hranu u potpunosti, čuvati hranu na sigurnim temperaturama i koristiti sigurnu vodu i namirnice.

Preporuke

Prati ruke prije pripreme hrane

Prati i dezinficirati radne površine i pribor

Čuvati hranu u zatvorenim posudama

Temeljito kuhati hranu, naročito meso, perad, jaja…

Skuhanu hranu podgrijati temeljito

Ne ostavljati hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata

Ne otapati smrznutu hranu na sobnoj temperaturi

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.