Uragan Sandy prouzročio ogromne štete

Uragan Sandy, koji bi u narednim satima mogao pogoditi New Jersey, New York i Long Island, srušio je građevinski kran s jedne zgrade u New Yorku, izvještava dopisnik agencije Anadolija (AA). Spasioci su evakuirali stanovnike jedne nedovršene 90-katnice uz koju se navedeni građevinski kran nalazio. Kako je potvrđeno, iseljeni su stanari 300 stanova.

Inače, riječ je o objektu koji bi nakon izgradnje trebao biti najveća stambena zgrada u New Yorku.

Uragan Sandy prouzrokovao je već sada veliku materijalnu i ekonomsku štetu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Prema posljednjim procjenama, ekonomska šteta uragana Sandy kreće se od 12 do 16 milijardi američkih dolara.

No, kako je izjavio profesor ekonomije na Univerzitetu u Smith School of Business Peter Moricija, konačne štete koju bi uragan Sandy mogao prouzrokovati iznosit će od 35 do 45 milijardi dolara.

Kompanija Eqecat koja se bavi procjenama šteta uzrokovanim prirodnim katastrofama saopćila je da bi konačne štete koje uzrokuje uragan Sandy na ekonomiju mogle iznositi dodatnih 10 do 20 milijardi dolara.

Uragan Sandy koji bi u narednim satima mogao pogoditi New York i Long Island već je se približava obali New Jerseya, izvještava dopisnik agencije Anadolija (AA).

Prema najnovijim navodima Nacionalnog centra za uragan, opasni uragan Sandy će u naredna 2 do 3 sata pogoditi obalu New Jerseya.

Uragan se kreće brzinom 90 kilometara na sat.

Kako je agencija Anadolija ranije objavila, uragan Sandy, koji bi večeras mogao pogoditi New Jersey, New York i Long Island, već se osjetio u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
Nakon što je uragan dostigao brzinu od oko 90 kilometara na sat, izdate su stroge upute da građani glavnog grada SAD-a ne napuštaju svoje domove.

Veliki broj stanovnika je već napustio centar grada tražeći sigurnije utočište. Škole i druge javne ustanove su zatvorene.

U gradu je obustavljen kopneni i zračni saobraćaj dok su na terenu formirane jedinice za pružanje prve medicinske pomoći. Pojedini dijelovi glavnog grada ostali su bez napajanja električnom energijom, dok je nekoliko mostova zatvoreno za saobraćaj.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar