da block

USKOK spremio i treću optužnicu protiv Ive Sanadera

da block

Nakon jednoipogodišnje USKOK-ove istrage prema nepotvrđenim informacijama podignuta je nova optužnica protiv bivšeg premijera Republike Hrvatske Ive Sanadera kojeg se zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe i riječkog Novog lista Robertom Ježićem te bivšim predsjednikom uprave HEP-a Ivanom Mravkom tereti za prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne pri čemu je HEP navodno oštećen za višemilionski iznos.

Službena potvrda o tome zasad se nije mogla dobiti, no Mravkov odvjetnik Branko Šerić rekao je da je istraga u tom predmetu bila pri kraju. “Je li podignuta optužnica ne znam, kad je primim moći ću se očitovati”, kazao je Šerić.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković rekla je također da još nisu dobili optužnicu.

Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić rekao je da nema komentara.

Informaciju o novoj optužnici protiv Sanadera koji je navodno s Ježićem poticao Mravka da Diokiju prodaje struju po subvencioniranoj cijeni čime su dvije Ježićeve tvrtke nezakonito stekle korist od ukupno 3,8 miliona kuna objavio Vjesnik na internetskim stranicama.

Mravak je optužnicom navodno osumnjičen i da je na poticaj Sanadera tvrtkama u sastavu Diokija bez odluke uprave HEP-a dao zajam od 15 miliona kuna.

Bivši premijer je u februaruove godine na ispitivanju u USKOK-u u sklopu istrage u tom predmetu odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti dok je bio prvi čovjek izvršne vlasti i HDZ-a.

Sloković je tada rekla da je Sanader opovrgnuo sve optužbe protiv njega i ukazao na određene nelogičnosti.

Sanadera se u istrazi slučaja Dioki sumnjičilo da je zajedno s Ježićem, Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom tijekom 2008. i 2009. dogovorio prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne.

Uz Sanadera navodno i Ježić poriče krivnju, dok je Mravak navodno priznao nedjelo.

USKOK je u međuvremenu odustao od kaznenog progona protiv Mrljaka.

Protiv bivšeg premjera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera je nakon njegova iznenadnog odlaska s vlasti 1. srpnja 2009. pokrenut niz istraga zbog korupcijskih afera, od kojih su neke rezultirale optužnicama i sudskim postupcima.

Na zagrebačkom Županijskom sudu protiv njega se vodi objedinjeni sudski postupak zbog optužbi za primanje mita od čelnika MOL-a u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava toj kompaniji te za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije za kredit koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih dala Hrvatskoj.

Sanaderu, njegovoj bivšoj stranci HDZ-u i dužnosnicima te stranke od nedavno se sudi i zbog slučaja “Fimi media”, odnosno izvlačenja milionskih iznosa iz državnih tvrtki i ustanova koji su završili u HDZ-ovom “crnom fondu” i kod Sanadera.

Protiv bivšeg premijera nedavno je pokrenuta istraga u kojoj ga USKOK tereti zajedno s HDZ-ovim ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem, bivšim zastupnikom HDZ-a i vlasnikom lanca mesnica Stjepanom Fiolićem te sudskim vještakom Matom Bitangom za nezakonitosti oko prodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu.

(VisokoIN/Fena)