Uskoro knjiga o ubistvu Osame bin Ladena

Američka vlada izrazila je iznenađenje zbog najave skorog objavljivanja knjige o ubistvu Osame bin Ladena koju je napisao jedan od komandosa jedinice SEAL koji je učestvovao u akciji 1. maja 2011. godine u Pakistanu.
Koautor knjige je novinar Kevin Maurer, koji je radio i na prethodne četiri knjige o ubistvu Bin Ladena.

Izdavačka kuća “Dutton” trebalo bi da objavi ovu knjigu povodom sjećanja na napade izvedene 11. septembra 2001. godine u New Yorku i Washingtonu.

“O postojanju knjige saznali smo u medijima. Nismo upoznati o njenom sadržaju“, izjavio je Tommy Vietor, portparol Bijele kuće.

Pentagon tvrdi da nije provjerio tačnost ove priče kao i da nije dostavio informacije njenim autorima.

Prema pravilima Pentagona Ministarstvo odbrane trebalo bi da rediguje tekstove bivših vojnika i utvrdili da li sadrže eventualno povjerljive informacije.

“Ova knjiga je iznenađenje za ljude u Pentagonu. Naravno da ćemo biti zainteresovani da pročitamo ovo delo kada bude dostupno“, izjavio je zvaničnik iz sektora odbrane koji je želio da ostane anoniman.

Izdavač navodi da garantuje da ovo djelo ne sadrži osjetljive informacije koje bi mogle da ugroze bezbjednost SAD.

Izdavačka kuća Dutton navodi da je autor knjige predvodio jednu od jedinica koje su upale u rezidencijalni kompleks Osame bin Ladena u Abotabadu u Pakistanu tokom akcije u kojoj je vođa Al Qaide ubijen.

Autor je, prema navodima izdavača, učestvovao i u stotinu drugih akcija u svijetu.

Njegovo ime, kao i imena ostalih učesnika akcije, prikrivana su i modifikovana zbog bezbjednosnih razloga.

(VisokoIN/Srna)