Uskršnji protest ‘1 od 5 miliona’ u Beogradu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

21. antivladin protest “1 od 5 miliona” završen je u Beogradu u subotu šetnjom od Terazijske česme do Gradske biblioteke. Nakon šetnje, jedan od organizatora Miodrag Simović rekao je okupljenima da se odnos vlasti prema gradskoj tvrđavi Kalemegdan vidi kroz inicijativu da se na njemu izgradi gondola.

On je najavio da će sledeće subote u Beogradu biti organizovana takozvana “slobodna zona”.

Protest je počeo na Terazijskoj česmi sa koje su se obratili sociolog Ratko Božović i glumac Branislav Lečić.

“Moramo da kažemo nešto što se tiče našeg napredovanja u nazadovanju. Imamo situaciju u kojoj vođa stranke, koja dominira našim životima, neće da razgovara. Nema smisla ne voditi dijalog i ne čuti drugu stranu”, kazao je okupljenima Ratko Božović.

“Kad nema slobode”, istakao je Božović, “nema ni istine”.

“Svima nam je to jasno. Potrebno je da žinimalni zahtevi koje smo izneli budu usvojeni. Ne smemo razdvajati grašane od lidera opozicije. Mi smo ovde svi zajedno”, rekao je sociolog.

Branislav Lečić je rekao da se “vlast promenila nagore otkako su protesti počeli”.

“Krenuli su da zapušavaju rupe na koje mi ukazujemo. Neophodno je da postoji opozicija”, kazao je Lečić.

“Naravno da su ovi protesti politički”, rekao je Lečić i dodao: “Oduvek su to i bili”.

Svaki put se okupljamo ovde da pokažemo da smo normalni. Oni predstavljaju sebe kao patriote. Nagledao sam se velikih patriota. Svaki put kada vidim ljude na vlasti da se busaju u patriotizam, znam da će nam zavući ruku u džepove. Nema veće korupcije od ove koja je zabladala u zemlji. To je korupcija na vlasti”, reči su Lečića.

Glumac Lečić je istakao i da su ovi protesti “hrabra odluka srpskog građanstva da digne glavu i usprotivi se nepravdi”.

“Ni od koga mi ne zavisimo spolja, ni sa Zapada ni sa Istoka. Zato im nismo važni. I zbog toga mi je čast da sam ovde”, rekao je Branislav Lečić.

“Očigledno je da dijaloga sa onima na vlasti nema. Oni ne žele dijalog, jer bi u tom slučaju morali da otvore karte i pokažu ko su i šta su. Želimo da stvorimo konkurenciju ideja, dijaloga. Nijedna odluka ne može da bude izglasana mimo naše volje”, dodao je Lečić.

Nakon govora Lečiča, građani su se uputiti ka Gradskoj biblioteci. Na tom mestu se sa protestnog kamiona održao performans “Dnevnik slobodne Srbije”, koji organizatori izvode na poslednjih nekoliko nedelja. Sa improvizovane govornice okupljenima su se obratili Miodrag Simović, jedan od organizatora protesta i Mladen Huljić, brat Vuka Huljića, za čije lečenje u inostranstvu se skuplja novac.

Zahtevi organizatora protesta se odnose na formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa, RTS i RTV.

Ovi zahtevi su objavljeni 13. aprila, na velikom beogradskom protestu, a rok koji su demonstranti dali nosiocima vlasti je istekao.

Prvobitni zahtevi građana bili su ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednice Skupštine Maje Gojković.

Protesti “1 od 5 miliona” počeli su 8. decembra uz slogan “Stop krvavim košuljama” a posle napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste te stranke uoči opozicionog skupa u Kruševcu, krajem novembra.

Demonstracije su se potom proširile u više desetina gradova Srbije, između ostalog u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Užicu, Kruševcu i Leskovcu.TOP VIJESTI

Više vijesti