Uspjeh bh. ljekara: Pacijentu uspješno replantirali kompletnu odsječenu šaku

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Hirurški timovi Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS), specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, ortopedije i traumatologije uz podršku anestezije prvi put u Bosni i Hercegovini izvršili su replantaciju kompletne šake pacijenta, javlja Anadolu Agency (AA).

Operacija iz domena mikrohirurgije, koja je izvedena prije 14 dana trajala je oko pet sati s obzirom na to da je prvo trebalo spojiti kosti, živce, arterije, vene, pacijentu Bojanu Krneti (30) iz Prijedora kojem desna šaka amputirana u nivou ručnog zgloba.

On je bez desne šake ostao prilikom rada na cjepaču za drva, a od momenta amputacije do početka operacije prošlo je oko tri časa, od čega svega pola sata od prijema u UKC RS-a.

Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekontruktivnu hirurgiju, na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da je pacijent danas otpušten na kućno liječenje, a transplantirana šaka je vitalna.

– Operativni zahvat je bio složen, kako tehnički, tako je bilo teško i procjeniti koliko dugo može trajati, odnsno odlučiti da li da nastavimo i sa rekonstrukcijom tetiva, s obzirom na to da je pacijent izgubio i dosta krvi prije početka operacije. Odlučili smo da radimo sekundarno zbrinjavanje tetiva nakon četri do šest nedjelja i ispostavilo se da je to bila dobra odluka – kazao je Baroš i zahvalio se kompletnom timu koji je učestvovao u operaciji.

Pacijent Bojan Krneta izrazio je očekivanje da će oporavak biti uspješan, te se zahvalio ljekarima.

– Nisam se nadao da će mi spasiti šaku. Bio sam svjestan sve vrijeme dok nije počela operacija, a kada sam se probudio vidio sam da je šaka tu – rekao je Krneta.

Konferenciji za novinare prisustvovao je tim ljekara koji su učestvovali u operaciji, te Vlado Đajić, v. d. dirktora UKC-a RS, i Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, koji je izrazio žaljenje što je došlo do ovakvog povrijeđivanja.

– Sreća je da imao stručnjake u stanju da izvedu ovako složenu operaciju – rekao je Bogdanić.

Đajić je rekao da je u pitanju veliki uspjeh UKC-u RS-a, podvig na kojem bi pozavidjeli i svjetski centri koji imaju više mogućnosti i sredstava.

Bojanu Krneti uključen je tretman specijaliste fizikalne medicine i rehabilitcije radi održavanja mobilnosti zglobova šake do odluke o novom operativnom zahvatu kojim će se rekonstruisati tetivni aparat.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.