Uspješnija saradnja u borbi protiv terorizma

Ministar sigurnosti Dragan Mektić učestvovat će na Ministarskoj konferenciji Brdo procesa i sastanku Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi (PCC SEE) koji se održavaju danas i sutra u Sloveniji.

Ministri će na današnjem sastanku Komiteta PCC razgovarati o započetim aktivnostima na uvođenju automatske razmjene DNK, daktiloskopskih i podataka o registraciji vozila, u cilju još uspješnije operativne policijske saradnje u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, kao i terorizma.

Na sutrašnjoj ministarskoj konferenciji Brdo procesa bit će ozvaničen početak provođenja integriranog upravljanja unutrašnjom sigurnošću na Zapadnom Balkanu, koji obuhvata tri oblasti: borbu protiv terorizma, teškog kriminala i jačanje granične sigurnosti.

Cilj je poboljšanje saradnje u oblasti sigurnosti u regionu, kroz sprečavanje dupliciranja postojećih mehanizama i inicijativa, te usklađivanje ciljeva svih zemlja prema zajednički utvrđenim prioritetima u ovoj oblasti.

Ministarstvo sigurnosti BiH je izuzetno posvećeno jačanju regionalne saradnje i unaprjeđenja sigurnosti, a posebno istaknutu ulogu ima u Inicijativi za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu – WBCTi.

Tokom posjete Sloveniji ministar Mektić sastat će se sa slovenskom ministricom unutrašnjih poslova Vesnom Györkös Žnidar i direktorom DCAF-a Thomasom Guerberom, a planiran je i sastanak delegacije Ministarstva sigurnosti BiH sa zvaničnicima EUROPOL-a.

(Visokoin.com / AA)